Претња климатским променама, ратом, енергетском кризом... Све је то на светском "менију" овог лета, због чега су се многи радовали бар одласку на море. Нажалост, због догађаја у Хургади, где су ајкуле усмртиле две туристкиње, и боравак у плићаку доживљавамо као хорор у најави. То је био повод за разговор са Милицом Глувајић Ољачић (40), која је својевремено готово свакодневно имала прилике да виђа ове водене предаторе.

Више од две деценије Милица се бави јогом (два пута по годину и по дана боравила је у Индији), а њено тренутно занимање је - онлајн професор енглеског језика кинеској деци. Из овога је тешко и наслутити да је реч о особи која се бавила екстремним спортовима. И то како! У вејкбордингу је освајала европске и светске медаље.

Фото: Приватна архива

 

- Кренуло је од пливања, где сам такође освајала медаље. Онда сам тренирала подводни хокеј на Ташу. Ронила. Имала сам 16 година, било је то време када желиш да пробаш све. Скакала сам сноубордом, али и из авиона - каже Милица за "Живот плус".

Фото: Приватна архива

 

По повратку са првог пута у Индију, почела је да се забавља са садашњим супругом, венчали су се и, како нису хтели да узимају никакве кредите, одлучили су да у иностранству зараде за стан. Тако су 2012. године отишли на Бахаме, на позив другара који су тамо већ радили као спасиоци за компанију која ту поседује острво. Пре тога су већ ронили на различитим местима. Рецимо, у склопу припрема Милица је месец дана боравила на Тајланду, на Филипинима је ронила са различитим животињама и снорковала у непосредној близини огромних кит-ајкула (whale sharks). Ипак, највише морских авантура је доживела на Бахамима, обучена у црвени костим као у "Чуварима плаже". Тамо је била Милика или Мелиса, у зависности од тога како је коме њено име звучало. Са осталим спасиоцима радила је на одржавању свега што је на том приватном острву у води и изнад ње.

Фото: Приватна архива

 

- Део лагуне је изолован, ограђен мрежама које штите од великих предатора. Мреже се налазе на неколико страна, негде су између стена... Један од наших послова је био да их сваког јутра проверавамо и поправљамо пре него што брод пристане са гостима. Када су већи таласи и јаче олује мреже се покидају, направе се рупе, па ајкула или било шта веће може ту да прође - каже Милица.

Фото: Приватна архива

 

Под "нешто веће" најпре мисли на шкарпине (grouper fish), али и на још неке опасне морске грдосије.

- Шкарпина има јаке зубе, дешавало се да сам била сама у води када сам морала да бежим. Окренула сам пераја ка њој и пливала ка првој дрвеној структури у води. Било је и баракуда. Једном приликом, када смо на отвореном мору имали проверу колико брзо пливамо, буквално пет метара од мене била је огромна баракуда, од неких четири метра. Срећом, видела сам је. Плива она, пливам ја... Није обратила пажњу на мене. У неким ситуацијама су опасне и мање баракуде. Оне иду на нешто светлуцаво. Како смо носили сат на руци, а он има одсјај на сунцу, једна је кренула да грицне колегу који је педалирао на сурф дасци. Опасне су и мурине које личе на змије и живе у стени. Постоји и ватрени корал који вас опече као да сте се полили врелом водом. Дакле, нису ајкуле најстрашније - стаје Милица у одбрану животиња које су многим туристима овог лета пореметиле планове.

 

НЕЗВАНИ "ГОСТИ" У ЛАГУНИ

 

Прича нам да се дешавало да ајкуле уђу у лагуну баш када стигне брод са гостима. Некад их је било и две-три, па су свуда постојали знакови упозорења о њиховом могућем присуству. Наравно, спасиоци су ти који би их први угледали стојећи на дрвеним конструкцијама, јер је вода чиста, провидна.

Фото: Приватна архива

 

- Постојале су јасне процедуре за разне ствари, на пример шта треба да радимо ако неко доживи срчани напад, али није било инструкција за случај напада ајкуле. На спасиоцу је било да одлучи да ли ће да скаче, јер ипак је његов живот у питању. Дешавало се, на пример, да када оду гости кренемо да истерујемо ајкуле из лагуне. Подигнемо мреже и скутерима или чамцима их наводимо да прођу испод њих. Једном се десило, било је прилично плитко, да ајкула изненада искочи из воде и удари у скутер испред мог.

Сваког јутра би пар спасилаца ишао у обилазак мрежа. Једног дана Милица је у проверу кренула са момком из Шри Ланке, који није био најсјајнији пливач. Када су стигли до једног дела, било је јасно да је ајкула у непосредној близини.

- Вода је ту била сивља, па смо били опрезни. Видели смо да се ајкула ухватила у мрежу и угинула. Шта се догодило? Једина врста која може да стоји у месту је nurse shark. Остале морају да се крећу да би преживеле па, кад се ухвате у мрежу настављају да пливају и само се још више упетљају. Тако је ова ајкула угинула. Момци из Јужне Африке су је извадили и бацили на отворено море - присећа се Милица.

Било је ситуација када је намерно ишла да плива са ајкулама, на организоване излете. На једном од њих, рецимо, мање ајкуле су у базену, а посетиоци добију маску са дисаљком и пливају изнад њих, удаљени максимално један метар.

Фото: Приватна архива

 

- Када сам са колегама ушла у воду, испод нас је била ајкула са бебом. Поменута nurse shark. Једног тренутка је кренула ка нама. Да је била сама не би, али због бебе се понела заштитнички. Иако не важи за агресивну, није нам било свеједно. Брзо смо се скупили, да изгледамо што већи. То раде рибе - пливају у јату и тако се штите од предатора. И, она се спустила а да нас није дотакла. Ајкуле вас, у принципу, најчешће из радозналости ударе, пипну њушком где има највише рецептора или грицну, само што је за нас тај један гриц фаталан, јер одгризу руку или пола тела. Међутим, треба знати да људско месо није њихов плен. Ако је тако, зашто онда нападају сурфере? Па, изгледају им као фоке или корњаче. Наравно, има и агресивнијих ајкула, као што је рецимо lemon shark. Много пута смо пливали у лагуни иако смо знали да је ту ајкула, то нам је била обавеза, али никада није било напада. Видимо је на десетак метара од нас. Она плива својим путем, ми својим.

Фото: Приватна архива

 

Као једну од највећих заблуда Милица наводи ону да ајкуле наводно не иду у плићак. Напротив, виђала их је, каже, и у води до чланака. Уосталом, и догађаји из Египта су то потврдили. Затим истиче да увек треба поштовати другу страну и њихову средину. То значи да се не би требало купати у време изласка и заласка сунца, јер се ајкуле тада хране. Открива нам да је од момака из Јужне Африке научила и то да ајкула увек напада одоздо. А ево шта је још корисно да знате ако се нађете са њом очи у очи:

- Имају јако чуло мириса и сензор за фреквенцију срца, па их "привлачи" страх. Радознале су. Носом проверавају. Мој пријатељ, с којим сам возила вејкборд, ишао је са супругом на зароне са ајкулама. Пре тога јој је рекао: "Немој да се плашиш, кад мислиш да иде ка теби и да ће те пипнути, знај да то неће урадити. То ти је више илузија због страха". Кад су заронили ајкула је заиста кренула ка жени. Она је пратила инструкције и није се померала. Ипак, ајкула је пипнула носом и само скренула (смех). Тако да нема универзалног рецепта. Али има снимака где људи ударају ајкуле у нос, где им је сензор, после чега се окрену и оду.

Пре три године Милица се вратила у Београд, из Индије. Сада, са дистанце, мисли да би поновила искуство са ајкулама. Подсећа на податак да је већа вероватноћа да вас удари ауто док прелазите улицу него да вас нападне ајкула. Али, вероватно више никада не би скакала из авиона.

- Дуго сам се бавила јогом, па су ствари отпадале, једна по једна, као изношени капути. Ваљда сам тај део иживела, па сада, када се ужелим адреналина, могу мало да убрзам кад возим ауто. Одем на планину, возим сноуборд, али за своју душу - искрена је ова необична и храбра жена.

 

Скок из авиона

 

А ево како су авантуру са ајкулама доживели Миличини најближи:

- Најтеже су прихватили скакање из авиона, јер је ближе смрти, најризичније. Могу да замислим како им је било од моје 16. године, али хвала богу нешто ме је чувало. Прошла сам ту и тамо са повредама. Поред свега, они данас с поносом причају о свим мојим достигнућима, чешће него ја. Многи људи ме знају годинама, а не знају ништа од овога што сам вам испричала.

ОПРЕЗ!

Ово су ствари на које би требало да обратите пажњу:

* Једина врста која може да стоји у месту је nurse shark, остале морају да се крећу да би преживеле

* Сурфере нападају јер им изгледају као фоке или корњаче

* Имају јако чуло мириса и сензор за фреквенцију срца, па их привлачи страх

(Живот плус)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".