У целој Србији данас је веома топло, тако ће бити и сутра са температурама и преко 35 степени, локално и до 38, али од недеље можемо очекивати пријатније и угодније време и од следеће седмице биће локалних пљускова, уз температуре испод 30 степени.

Метеоролог Ђорђе Ђорђе каже да је Србију захватио нови топлотни талас, а у наставку дана биће сунчано и веома топло, максимална температура од 33 до 37 степени, у Београду до 35.

– У Србији ће и у суботу бити сунчано и врело, а максимална температура биће од 34 до 38, у Београду до 36. Због високих дневних температура, све активности на отвореном у најтоплијем делу дана треба свести на минимум. Вредности УВ зрачења биће и даље веома високе, па у периоду од 10 до 16 часова не треба се дуже излагати сунцу без адекватне заштите – каже Ђурић.

Од недеље се очекује постепена дестиблизација атмосфере. Са севера и североистока уследиће продор мало свежије и пријатније ваздушне масе, али ће бити и даље топло, уз маскималне температуре од 31 на северу и западу до 35 на југу и истоку Србије, у Београду до 32 степена.

– Угодније време допринеће и појачан североистични ветар. Иначе, пре подне ће бити сунчано, а после подне прво у источним, а током вечери и ноћи и у централним и западним пределима Србије очекује се повећање облачности и појава локалних пљускова са грмљавином – каже Ђурић.

Од понедељак до четвртка у Србији се очекује променљиво облачно и још мало свежије време, повремено са локалним пљусковима и грмљавином.

Биће услова да понегде буде и грмљавинских олуја са градом и олујним ветром. Максимална температура у многим пределима биће испод 30, а у првој половини следеће седмице максимална температура ни у Београду неће прелазити 30 степени.

На југу и истоку остаће и даље врло топло, уз температуре изнад 30. Иако се у овом периоду очекују пљускови, они ће поново бити неравномерено распоређени, а постојаће предели у којима неће бити ни капи кише, што ће само погоршати ситуацију са сушом.

ФОТО: К. Михаијловић, Д. Дозет, Н. Фифић, А. Станковић

 

-Ситуација са сушом у многим пределима Србије је врло арламантна, па чак и у пределима где је током јуна и јула пало више кише од просека, али је та количина падавина пала само у једном дану за неколико сати, док је током осталих дана било суво и врело – каже Ђорђе Ђурић и најављује да су падавине које се очекују у наредном периоду, увелико су закаснеле за опоравак кукуруза, који трпи катастрофалне последице суше, а не очекује се ни побољшање нивоа веома ниских водостаја, тако да ће ситуација на рекама бити врло критична и даље, све док не ва великом пространству нашег подручја, региона и централне Европе не буде било обилнијих падавина, а ситуација са сушом потрајала би чак до јесени.

Веома низак водостаја омета и пловидбу већим рекама, али и веома лоше утиче на живи свет у рекама.

– Према тренутним прогнозама, од следећег петка и викенда на подручју Србије поново би било сунчано и веома топло, па би око 15. августа температуре биле и преко 35 степени, а мање освежење очекује се око 18. августа – поручује метеоролог преноси Објектив.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".