Постоји низ фактора који утичу на здравље срца, а међу најважнијим су исхрана и физичка активност. А шта се дешава када смо у стању мировања? Према медицинским стручњацима, неке „ноћне“ радње могу да утичу на здравље и повећају ризик од кардиоваскуларних болести.

Уколико се ноћу вртите и преврћете у кревету, то може и те како имати негативне посљедице на здравље кардиоваскуларног система, каже кардиолог др Кејти Томашко. Ово је повезано са крвним притиском, који се смањује када чврсто спавате, рекла је она.

- Ако имате потешкоћа да заспите или се често будите ноћу, крвни притисак ће вам сигурно скочити - каже Томашко. - Овај пораст притиска није добар за здравље срца, што доводи до повећаног ризика од кардиоваскуларних болести.

Научне студије су такође показале да је несаница, поремећај сна који отежава урањање у сан или спавање, повезана са бројним кардиоваскуларним болестима, укључујући хипертензију, болест срца и срчану инсуфицијенцију.

Ако већ имате срчано обољење, несаница може да повећа ризик од погоршања. Недавно објављена студија у „Слееп Адванцес“ открила је да несаница може да повећа ризик од срчане инсуфицијенције, можданог удара и кардиоваскуларне смрти.

Истраживачи су укључили 1.082 пацијента који су имали срчани удар или неки вид интервенције којом се решавао проблем блокираних артерија. На почетку студије, 45 одсто пацијената је имало несаницу, а 24 одсто је рекло да је користило лек за спавање током последње недеље.

Током просечног периода праћења од 4,2 године, код 225 пацијената су примец́ена чак 364 случаја понављајућих главних срчаних нуспојава. Када се упореде пацијенти који су имали несаницу са онима који нису, утврђено је да је ово стање значајно повезано са хроничним нуспојавама срца – чак и након што се узму у обзир кардиоваскуларни фактори ризика, коморбидитети и симптоми анксиозности и депресије.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".