Тужилаштво за организовани криминал предложило је суду да одреди притвор до 30 дана припадницима МУП-а и БИА, који се сумњиче да су као чланови организоване криминалне групе у дужем временском периоду кријумчарили велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније, речено је Танјугу у том тужилаштву.


Притвор је предлозен за Миливоја Кишића, Душицу Јовановић, Миодрага Памучину и Милана Крстовића због опасности од бекства и да не би у кратком року поновили кривично дело, а према Данијелу Јовановићу због опасности од бесква, утицања на сведоке и понављања кривичног дела.

О предлогу за притвор треба да одлучи судија за претходни поступак Специјалног суда.

Осумњичени су претходно саслушани у Тужилаштву за организовани криминал.

МУП је у среду саопштио да су ухапшени полицијски службеник УКП Јовановић, његова супруга припадница БИА Душица (39), бивши полицијски службеник Кишић (44) и грађанин Ж. Ф.(34) из Аранђеловца.

Они се сумњиче да су новац стечен продајом кокаина транспортовали из Европске уније у Републику Србију и Црну Гору.

Они се терете да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, прање новца, а полицијски службеник Јовановић и припадница БИА његова супруга и због кривичних дела злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98. Закона о тајности података.

Осумњичени Јовановић је злоупотребљавајући службени положај, а за потребе организоване криминалне групе и на захтев других чланова те групе, вршио провере кроз базе података МУП-а, прибављао податке о истрагама које води УКП и поверљиве податке неовлашћено саопштавао осталим члановима ове криминалне групе, наводи се у саопштењу МУП-а.

Он се сумњичи и да је из Србије у Црну Гору транспортовао већу количину новца стеченог од продаје кокаина, а део новца улагао у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније.

Припадница БИА Јовановић је, злоупотребљавајући службени положај, проверама кроз базе података БИА, прибављала податке о истрагама које води БИА и поверљиве податке неовлашћено саопштавала осталим члановима ове ОКГ.

Сумња се да је К.М. учествовао у организацији кријумчарења кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније и прикупљању новца од продате опојне дроге, као и у транспорту новца из Србије у Црну Гору.

Део новца стеченог од продаје кокаина улагао је у изградњу некретнина на територији Србије и Црне Горе.

Осумњичени Ж.Ф. је као возач у међународном теретном транспорту новац од продаје кокаина транспортовао из Европске уније у Србију и Црну Гору.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".