Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вецерас у Новом Саду, на обележавању 27. годишњице акције хрватске војске и полиције "Олуја" у којој је 250.000 Срба протерано из Хрватске, а више од 1.800 убијено и нестало, да морамо да праштамо, али да не смемо да заборавимо, већ памтимо да не би неко могао да каже да се то није десило.


Патријарх је после парастоса за жртве, којим је почело свечано обележавање годишњице "Олује" у присуству државног врха Србије и Републике Српске, рекао да морамо да праштамо јер је то јеванђељска заповеста, али да нећемо не само молитвено већ и на сваки други начин да заборавимо страдање нашег народа.

Не смемо и не можемо, поручио је патријарх српски Порфирије.

Истакао је да се морамо сабирати и не месту страдања светог мученка Вукашина Јасеновачког, као и на сваком месту на коме су страдали наша браћа и сестре који су били невини, али и на свим местима на коме су страдали невини људи без обзира ком народу припадају и како се Богу моле.

Подсетио је да је на речи Вукашина који је рекао када му је монструм кидао делове тела: "Дијете само ти ради свој посао".

- Отуда је најблаже речено људски неразумно, погрешно и неправедно када неко налази разлога да онемогући било кога просјака или цара, богатог ил сиромашног, домаћег или странца, обичног грађана или функционера, премијера или председника, ма ког звања био онај ко има потребу да се на месту Вукашиновог страдања или било ком другом сличном месту сусретне са собом и Богом и да смирено упали воштаницу и узнесе скрому молитву Богу. Сабираћемо се на молитву и на оваквим местима као што је Нови Сад - српска Атина и другим - поручио је патријарх.

Он је истакао да се вечерас молимо за упокојење свих невино страдалих жртава страшних августовских дана 1995. године.

- Сабрали се да се молитвено сетимо насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније - додао је Порфирије.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".