Свећа треба да нас подсећа како треба да просветлимо наш ум светлошћу Христове истине, да своју душу загрејемо љубављу божанском и да свој живот ослободимо од природног и греховног мрака.

Фото: Н. Фифић

 

 

Обично када се обележава крсна слава, купује се свећа од 50-60цм. Она се стави у свећњак и посебно се украси, углавном тракама или иконом свеца и стави се на средину свечаног стола где ће бити одржан ручак или вечера. Палимо је на дан славе, пре резања колача. Код неког је обичај да се пали на дан славе, тачно у подне и да се свећа никад не оставља сама да гори у просторији. Домаћин се предходно прекрсти, помоли и пољуби свећу , а затим је упали. Тим пољупцем ми изражавамо поштовање и своју љубав према свецу и самом чину крсне славе или тренутног празника.

Свећа може да буде славска, васкршња, божићна и у цркви палимо за покој душе и за здравље живих, али такође је палимо за рођендан.

На дан славе свећа гори цео дан, докле год не изгори до пар центиметера од свећњака не дира се, а гасите је на следећи начин:

Глава куће и домаћин славе прво се прекрсти, узме чашу вима и захвати кашичицу вина из ње и излије у фитиљ свеће како би се полако угасила. А други начин је да домаћин узме кору славског колача, намочи је у вину и са њом угаси фитиљ, а затим ту кору славског иставите и чувате са тим комадом свеће на неко посебно место у вашем дому где ће стајати до следеће године.

Фото: З. Јовановић

 

 

- Овај остатак од славске свеће можете да користите и када дође свештеник да освешта водицу и дом пред Васкрс и када се породица моли. Пожељно је да се та свећа до следеће славе скроз искористи, али у случају да остане, онда је правило да се однесе у цркву и запали пре литургије - рекао је свештеник Православне цркве за Нај жену.

Наши стари су веровали да се по диму угашене славске свеће могу тумачити одређене прилике у кући – ако дим иде право у вис, добар је знак, а ако кривуда може се очекивати болест у кући или код стоке. Но, ово је само једно од многобројних веровања нашег народа, из давнина.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО:

ЛОЗНИЦА ПРОСЛАВЉА СПАСОВДАН: Свечано у Храму Вазнесења Господњег

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".