Један од најударнијих цитата из документарног филма "Рат за Косово", дела великана српског новинарства Мирослава Лазанског који је преминуо на данашњи дан прошле године.

Ко год је погледао тај документарац, нема сумње да му је тај цитат највише запарао уши. Но ова сцена имала је још један занимљив пратећи детаљ, када се у позадини са једног од тенкова чуо хит Наташе Ђорђевић "Да умрем од туге".

Како ли су српски тенкисти популаризовали ову песму?

Приштина, јун 1999. године. Након потписивања Кумановског споразума, сходно његовим главним одредбама, окончана је НАТО агресија на СР Југославију. Почело је повлачење српских војно-полицијских снага и долазак јединица КФОР на њихово место.

За то време, на једној пољани крај Приштине груписали су се припадници 15. оклопне бригаде из састава Приштинског корупса, чекајући наређење за покрет.

Том приликом дошло је до блиског сусрета са војницима из британског контингента КФОР-а, у чијој се зони одговорности нашао највећи град јужне српске покрајине.

Према сведочењу наших војника које је Лазански интервјуисао, Британци су од српских војника тражили заставу као сувенир, нудећи им заузврат цигарете и алкохол. 

Фото: Јутјуб принтскрин/SRB🇷🇸

 

-Нема, то ти је морал! Наша застава је скупља и не продаје се тако лако - добацио је један од војника. Остали су збијали шале на рачун званичних извештаја НАТО о броју уништене борбене технике Војске Југославије.

-Хоће да убију Џејми Шеја, он је лишен слободе. Убиће га јер је лажно извештавао. Колико технике је изашло они су сами запрепашћени. Чак су се и Британци сликали поред тенкова - низали су се коментари на рачун портпарола НАТО, док су се у позадини указивали непрегледни редови српског оклопа спремног за покрет.

Док је око камере хватало тенкове Т-55 са једног од њих зачуо се хит Наташе Ђорђевић "Да умрем од туге". Уз ту "песму пркоса" тенкови и транспортери 15. оклопне зарежали су приштинским друмом, оставивши за собом шокиране Британце који нису могли да се начуде колико је борбене технике  остало у једном комаду и поред бројних ваздушних удара и уверавања да је окосница српских оклопних снага на КиМ уништена.

Фото: Јутјуб принтскрин/SRB🇷🇸

 

Ова јединица напустила је Космет уздигнутог чела, уз минималне губитке у људству и борбеној техници. Две деценије касније Лазански је наставио да се учвршћује на лествици највећих српских новинара, а 2019. обрео се и у дипломатији у којој је остао све до смрти.

За то време, кадрови из његовог документарца постали су главна асоцијација на песму Наташе Ђорђевић, о чему сведоче бројни коментари.

-Само за 15. оклопну бригаду!

-Наша застава је скупља...

-Ајмо 15. оклопна!

-Одмах се сетим документарца...

-Поздрав за Приштински корпус!

И многи други сличног садржаја...

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".