Према кривичном закону, ако се докаже његова кривица, може бити кажњен новчаном казном или казном затвора до три године.

Подсетимо, Петровић се терети да је без дозволе за лек, одговарајуће стручне спреме и дозволе за производњу лека справљао биљне лекове – тинктуре, екстракте, чајеве и сокове које је, како се наводи у саопштењу, продавао различитим лицима и без одговарајуће стручне спреме лечио више особа. Међу њима су били и сада покојни П. С. из Скопља и Б. М. из Новог Сада.

Истрага против Мирољуба Петровића покренута је у јануару 2019. године након тврдњи Биљане Јовановић да је због таквог лечења преминуо њен брат Славчо Петров. Покојни Славчо је, према изјавама његове сестре, провео шест дана у селу Петровац, у околини Лесковца, „у маленој кући са баштом“ и за то платио 120 евра по дану. Према њеним наводима, Славчо се у овом лесковачком селу шетао, молио и користио тинктуре које, како је на свом сајту тврдио Петровић, лече од рака.

Фото: Јутјуб принтскрин/Miroljub Petrovic

 

Овим случајем бавило се и Више јавно тужилаштво у Лесковцу ради утврђивања постојања сумње да је Петровић одговоран за тешко дело против здравља људи, али је случај, после прикупљања неопходних информација, наставило Основно јавно тужилаштво.

Крајем јануара 2019. године Биљана Јовановић је заједно са Мирољубом Петровићем гостовала је на једној телевизији. Она је тада у емисији рекла да им је Петровић саветовао да ни случајно не иду код лекара, кад је њеном брату откривен тумор на мозгу и да ће му од његових тинктура бити боље, те је, како тврди, када је младић преминуо, сву кривицу свалио на породицу. Биљана је пред камерама рекла да је безгранично веровала Петровићевим препорукама, као и да је после успостављене дијагнозе њеном брату одмах упутила мејл, на који јој је Петровић одмах одгворио и препоручио да њен брат 30 дана пије цеђене сокове и узима тинктуру.

Према њеним речима, од Петровићеве терапије њеном брату није било горе, чак се добро и осећао. Али, само у почетку.

Фото: Фејсбук принтскрин/Идеш под мач бато

 

- Петровић је прописао терпијски програм у трајању од 30 дана, да брат пије цеђене сокове, масирање, молитве, шетње и ми смо све то радили. Међутим, епилептички напади су бивали све чешћи - прича Биљана.

Мирољуб Петровић, упркос тврдњама сестре преминулог да је он провео неколико дана у његовом центру по цени од 120 евра на дан, тврди да га није ни видео, да лечење не наплаћује, као и да није породици рекао да може да га излечи.

- Нисам! Нисам рекао да могу икога да излечим. Нису разумели моју поруку, а то је да људима само могу да дам савет шта да раде. Све болести настају због нездравог начина живота. Никада нисам видео Биљаниног брата нити га чуо телефоном. Није истина да наплаћујем лечење. Људи долазе да примене програм или им га шаљем на мејл. Разуме се да је Биљана очекивала да помогнем. Дао сам све од себе - навео је конторверзни Мирољуб Петровић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".