Снимак у ком Марко у Обреновцу спашава дете које је у престало да дише док се са мајком враћало колима од лекара, обишао је друштвене мреже у Србији али и региону. Једногодишњи дечак је имао јаку температуру и у тренутку доживео фебрилне конвулзије, односно фрас, због чега је запао у тешко стање. Због тога је важно остати сабран и знати технику прве помоћи, што је овај херој и урадио и на тај начин спасао бебу.

Фото: Профимедиа

 

 

Шта је фрас?

Фебрилне конвулзије или фрас су један од најчешћих неуролошких поремећаја у раном детињству. Изазивају их високе температуре, а бурна реакција се јавља због још увек неразвијеног мозга који реагује на нагли скок температуре. Углавном се дешава код деце од 6 месеци до 5 година.

Како да препознате фрас?

Настаје нагло, углавном када је телесна температура изнад 38.5 степени. У том тренутку дете преврне очима, укочи поглед и изгуби свест. Почиње да се тресе, односно да трза одређеним делом тела или целим телом, а може доћи и до прекида дисања. Пауза у дисању може бити толико дуга да родитељима делује као вечност и почну бурно да реагују.

Поред тога, може се јавити и појачано лучење пљувачке, неконтролисано мокрење или млитавост мишића. Све то изазива оправдану панику код родитеља, али потрудите се да останете прибрани и помогнете беби.

Фото: Профимедиа

 

 

Како да помогнете детету ако доживи фрас?

- Прво умирите себе
- Положите дете на бок како бисте спречили компликације попут западања језика, удисања повраћеног садржаја или повреде главе
- Апликујте му чепиће за скидање температуре или лек за фебрилне конвулзије уколико вам је лекар већ препоручио
- Никако му не отварајте уста насилно
- Не поливајте га водом
- Када напад прође одведите дете код лекара

Фото: Профимедиа

 

 

Важно је да знате и да фрас може да се понови након неколико сати, а ако је већ имало фебрилне конвулзије, добро му пратите температуру и уколико пређе 38 степени, нека вам лекови буду у приправности.

(Yumama)

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".