Српска православна црква и њени верници 4. августа обележавају празник посвећен Благој Марији.

Сматра се да је Блага Марија сестра Светог Илије Громовника. Блажена или Блага Марија веома је поштована у Срба, посебно међу женама. Иако није обележена црвеним словом, поштује се као Огњена Марија и Света Петка. Стога се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку, ништа не ради у кући нити у пољу.

Блага Марија је пореклом из Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена. У младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова. Након тога је постала његова ученица, претила га је и слушала његове проповеди.

После Христовог васкрсења путује у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Том приликом, она је пред царем оптужила Понтија Пилата, који није хтео да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну. Касније је Пилат лишен свог високог достојанства и прогнан у западну Европу, где је и скончао. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

У Житијима светих спомиње се као “миросница равноапостолска”. Три пута је посетила Исусов гроб, а заједно са Пресветом Богородицом је туговала под распетим Христом.

Према Јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: “Христос васкрсе!” па се верује да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

(Опанак.рс)

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".