Председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси стигла је вечерас на Тајван, а по доласку је рекла да је америчка посвећеност демократском Тајвану важнија него икада.


- Посета наше делегације из Конгреса показатељ је недвосмислене америчке подршке демократији Тајвана - поручила је Пелоси на Твитеру.

Она је навела да ће се у разговорима са лидерима Тајвана "поновити подршка америчким партнерима и промовисати заједнички интерес, укључујући напредак слободног и отвореног региона Индо-Пацифик".



- Наша посета није прва, и раније су делегације Конгреса долазиле у Тајпеј. Ово ни на који начин није контрадикторно са политиком САД, која се води Законом о односима са Тајваном из 1979. године - написала је Пелоси.

Закон о односима са Тајваном из 1979. године регулише америчке односе са острвом, не захтева да САД интервенишу војно у случају кинеске инвазије, већ налаже да се Тајвану пруже ресурси да се сам брани, као и да се спрече било какве унилатералне промене његовог статуса од стране Пекинга.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".