Дизајнер карата у Мапбоxу и географ Топи Тјуканов креирао је интерактивну карту света, која показује најистакнутије људе с обзиром на место из којег долазе, а темељи се на студији објављеној у јуну ове године.

Истраживачки тим са Универзитета у Паризу прорачунао је истакнутост особа на основу података прикупљених са Wикипедије и  странице Wикидата.

Подаци узимају у обзир бројне факторе, укључујући број уноса на Wикипедији, просечан број прегледа за сваку особу од 2015. до 2018. године и укупан број референци, преноси Индеx.хр.

На пример, карта показује да је Шон Конери најистакнутија особа која долази из Единбурга, Барак Обама је на врху листе у Хонолулуу, а Фреди Меркјури у Занзибару.

 

 

Што се Србије тиче, на мапи се могу пронаћи имена великог броја спортиста, али и научника, политичара, глумаца, писаца, итд. 

Тако на пример, можете видети где су рођени Новак Ђоковић, Немања Видић, Вук Караџић, Слободан Милошевић, Дража Михаиловић, Илија Бирчанин, Стеван Синђелић и многи други. 

- Подаци су обрађени како би се приказала само једна особа за сваку јединствену географску локацију с највишим рангом истакнутости. Корисници могу да виде најистакнутију особу у свом родном граду у четири категорије - култура, наука, политика или спорт и игре - објаснили су истраживачи, а преноси Дејли мејл.

Ако желите да сазнате која најистакнутија особа је из вашег места, то можете проверити на овом линку

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".