Његову биографију једноставно морате да прочитате


Ирфан Менсур (70) каже да је смрт гледао у очи три пута. Први пут током деведесетих година прошлог века, други пут када је имао операцију срца, а трећи пут када је преболео корона вирус.

"Не плашим се тог издисаја", речи су Ирфана Менсура које ће дотаћи сваког, јер на питање о смрти он има једноставан одговор: "Кад сам одлазио на операцију да ми уграде три бајпаса, знао сам да иза себе остављам нешто."

О кризним ситуацијама у свом животу причао је овако:

Фото: В. Данилов

 

"Била је 1992. година, а ја сам имао пиштољ у устима. Буквално! Могао сам тада да нестанем", испричао је глумац. У популарној кафани "Ступица", крај Југословенског драмског позоришта, тада су се окупљали глумци, али и припадници разних кругова, па и полусвета и криминала.

"Неки примитивни људи, кад је све било сиво, желели су да се сви презивамо на ић. Са Жарком Лаушевићем су то вече хтели да попију пиће, а мене су терали зато што се зовем Ирфан Менсур", описао је глумац вече које се умало завршило трагично.


После тога је отишао из Србије и експресно добио шведско држављанство, али је његов очух приметио да у пасошу има и неки водени жиг који Швеђани нису имали - ознаку да је политички избеглица.

"Једини сам човек који је вратио шведски пасош", рекао је Менсур. Није се осећао као политички избеглица, желео је само "да се све смири и да се тај кукољ истреби". Зато је ову исправу вратио, па са југословенским пасошем отишао прво у Лондон, Копенхаген, затим у Шведску, па назад у Србију. Ту је наставио каријеру и обогатио је новим улогама, али и отпочео романсу а затим и брак са Срном Ланго.

Фото: Предраг Митић

 

"Желео сам да изградим своју лозу и оставим свој траг и зато сам име свог оца узео за своје презиме (Ирфан се пре презивао Курић).

Остављам три човека иза себе, Филипа, Павла и Алексу (Срнин син из првог брака). Алексу делим с његовим оцем", каже глумац. "Одгајио сам га од његове друге године. Он му је тата, а ја сам му ћале."

Порекло, детињство и образовање

Ирфан Менсур је рођен 1952. године у Сарајеву као Ирфан Курић. Његов отац Менсур Курић је родом из Ниша, а потиче од беговске породице из Доњег Вакуфа. Његова мајка Nada Wasche је потомак грофовске продице Алауповић. С мајчине стране има чешке, мађарске и хрватске корене. Отац му је био муслиман, а мајка хришћанка. Када му је било шест година родитељи су се развели. Отац је отишао у Ниш, а мајка након неког времена преселила у Шведску. Ирфан је одрастао с баком у сарајевском насељу Храсно.

Завршио је Основну школу „Благоје Паровић“, а након тога похађао „Трећу сарајевску гимназију“. Три разреда гимназије је завршио у Сарајеву, а четврти у Нишу. Као младић се бавио одбојком.

Био је члан Одбојкашког клуба „Босна“ с којим је ишао на разна такмичења широм бивше Југославије. Признаје да није врло често улазио у игру, али су га та дружења и путовања веома радовала. Са репрезентацијом Босне и Херцеговине (БиХ) наступио је 12 пута, а био је и на припремама за улазак у репрезентацију Југославије (СФРЈ).

Одлазак из Сарајева га је веома погодио. Тамо су му остали сви другари и познаници, те не крије да је веома често плакао када се преселио у Ниш код оца и његове супруге Мирославе Миме Вуковић. Мима је била глумица, а преко ње и њених пријатеља Ирфан се заинтересовао за глуму те одлучио да упише Академију. Када је матурирао преселио се у Београд и уписао глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију. Тада је променио презиме Курић у Менсур, по очевом имену.

Фото: Алекса Станковић

 

У једном интервјуу је изјавио да је то учинио како би иза себе оставио нешто, како би створио једну нову малу породичну лозу, те додао да су родитељи знали за његову намеру и да се нису противили томе. Био је веома вредан и добар студент глуме у класи професора Мирослава Миње Дедића. Заједно са колегом Данилом Лазовићем је био лидер класе. Добијао је деветке и десетке, и факултет завршио у року.


Био је у браку с манекенком Љиљаном Перовић с којом је 1985. године добио сина Филипа. Недуго након тога пар се развео, али су остали у одличним односима. На питање новинара зашто се распао брак једног од најпознатијих парова у Југославији, Ирфан је одговорио да је свако морао да крене својим путем. Он увек истиче да би своју бившу супругу бранио од свега, те да никада о њој не би рекао било шта негативно. Њихов син Филип је по занимању економиста, а данас живи и ради у Београду.

Половином деведесетих година прошлог века упознао је младу глумицу Срну Ланго. Упркос разлици у годинама Ирфан и Срна су се 1998. године венчали. Срна из прошлог брака има сина Алексу кога је глумац прихватио као своје дете и данас га зове својим сином. Алекса је рођен 1996. године године и студент је права и продукције. Године 2000. добили су сина Павла који је 2017. године уписао глуму на Факултету драмских уметности у Београду.

Фото: Н. Скендерија

 

Пар се због „непомирљивих разлика“ развео 2014. године. Ипак, глумци су рекли да су се разишли у миру, те да не желе од тога да праве циркус. 10. априла 2013. године Менсур је наступајући у Зајечару доживео срчани удар. Због тога му је уграђена премосница, али данас каже да се осећа врло добро.

Морао је да се одрекне цигарета, а како би „умирио руке“ док разговара врти бројаницу на којој се налазе крст, полумесец и Давидова звезда.

(Курир/Биографија.орг)

БОНУС ВИДЕО:
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".