Израел је данас наговестио о да неће мењати политику свог претпостављеног нуклеарног арсенала, након што је Вашингтон подржао глобални споразум о неширењу атомског оружја.


Оскудна реакција премијера Јаира Лапида уследиле је након што су се земље потписнице Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) из 1970. године састале у Њујорку на конференцији, преноси Ројтерс.

Верује се да Израел који није потписао овај споразум има нуклеарни арсенал, али из Израела нико то није потврдио, али ни негирао.

Израел није потписао НПТ, који предвиђа приступ атомској енергији у замену за одрицање од нуклеарног оружја, али предводи апеле светским силама да угуше иранску употребу цивилних нуклеарних технологија као покрића за војне пројекте, иако Техеран негира да то чини дела.

Обраћајући се Израелској комисији за атомску енергију, Лапид је говорио о "одбрамбеним и офанзивним способностима земље и ономе што се у страним медијима назива другим способностима".

- Ове друге способности нас одржавају у животу и одржаће нас у животу све док смо ми и наша деца овде - поручио је Лапид.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас на отварању дуго одлагане конференције на високом нивоу о ревизији значајног 50-годишњег споразума о неширењу нуклеарног наоружања (НПТ) да је "човечанство за само један неспоразум и једну погрешну процену удаљено од нуклеарног уништења".

Гутереш је ово рекао с циљем да се коначно постигне да свет буде без нуклеарног оружја, пренео је раније АП.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".