Ударна група носача авиона Роналд Реган (РР) упутила се у воде југоисточно од Тајвана, саопштено је данас из кинеског аналитичког центра СЦСПИ.


У саопштењу се наводи да је 30. јула ударна група носача авиона РР америчке морнарице напустила Јужно кинеско море и ушла у Филипинско море кроз мореуз Сан Бернардино, преноси ТАСС.

Након тога, поред острва Лузон у филипинском архипелагу прошао је и носач авиона Роналд Реаган и кренуо ка северу према Тајвану, а према проценама аналитичког центра, тренутно се налази на око 800 километара југоисточно од тог острва.

СЦСПИ је такође потврдио да је из ваздушне базе Кадена на Окинави јутрос полетео теретни авион Груман Ц-2 Греихоунд америчке морнарице и упутио се ка водама јужно од Лузонског мореуза.

СЦСПИ истиче да с обзиром на ситуацију није могуће искључити ненајављену посету Тајвану председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси иако та посета није поменута на њеном званичном сајту.

Међутим, америчке и тајванске медијске куће инсистирају да би Ненси Пелоси можда ипак могла да посети Тајван 2. августа, а да би 3. августа могла да се састане са тајванским лидером Цаи Инг-веном, пренела је новинска агенција Кјодо.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".