Гојазност је постао један од водећих здравствених проблема. Брз начин живота са собом носи и последице као што су гојазност. Посезање за нездравим намирницама, преједање као и мањак физичке активности водећи су узроци вишка килограма.

Фото: Профимедиа

 

 

У понуди постоји велики број дијета које гарантују резултате, међутим, након мукотрпне дијете и гладовања, килограми се поново враћају, док гојазни људи губе мотивацију, те се поново враћају старом, нездравом начину живота.

Многим јавним личностима досадила је борба са килограмима, дијете нису уродиле плодом, те су се подвргли ригорозним мерама, отишли су под нож.

Наиме, ради се о операцији смањивања желуца. Неки лекари тврде да је то једини начин за излечење гојазности и спречавање других здравствених компликација на дуже стазе.

Фото: Танјуг/Универзитетска дечја клиника

 

 

Сужавање желуца, “слееве” гастректомија или вертикална "рукавна" гастректомија је процедура којом се смањује запремина желуца за око 75%. На тај начин желудац поприма форму цеви или рукава и губи могућност резервоара, смањује се количина уноса хране , мења се хормонски пут који регулише уједно и ситост и на тај начин пацијен почиње да губи на тежини.

Након операције, пацијенту је прописан дијеталан режим исхране, који строго мора да поштује како не би дошло до одређених компликација. Како је желудац мањи, количински унос хране сведен је на минимум. Још једна добра ствар јесте што се брзо постиже ситост, те је опсесија преједањем искључена.

Овај метод смањења вишка килограма, представља један од најједноставнијих, те се све више људи подвргава операцији. Многе јавне личности су такође прошле кроз ову процедуру, те су на неки начин прославиле методу смањења желуца.

Многе домаће звезде су јавно причале о томе, а неки од њих су Дарко Лазић, Ана Николић, Дејан Милићевић и Инди.

 

 

Дарко Лазић годима је мучио муку са вишком килограма, а када је чуо за ову методу, решио се да је опроба. Операција је успешно прошла, док су резулатати неминовни.

 

 

Компликације до којих може доћи

Код сваке операције постоји евентуални ризик. Код овог захвата такође су могуће компликације, али су реткост. Уколико дође до компликације, могу чак бити кобне по пацијента.

Једна од највећих компликација је излазак течности из смањеног желуца у трбушну шупљину, те је важно да пацијенти након операције буду у сталном контакту са хирургом који је урадио интервенцију. Још неке од компликација до којих може доћи током и после операције су инфекција, крварење, дубока венска тромбоза и последично плућна емболија.

Певачица Инди, прошла је кроз велику опасност када се након операције закомпликовало, убрзо је завршила на интензивој нези. Певачици је тада брзом реакцијом извађена слезина и уграђен јој је бајпас, а познато је и да се неколико дана борила за живот.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I N D Y (@indy_ara_indira)

 

Отац Дарка Лазића, се након операције такође борио за живот, али је изгубио битку.

Најчешће нуспојаве које настају након операције јесу, мучнина и горушица.

Ипак, и поред великог успеха ове операције статистика је таква да четвртина пацијената не успева да промени навике ни након захвата, па наставља са статичним начином живота и враћа се својим највећим пороцима у храни- конзумирању слаткиша. У тим случајевима ни смањивање желуца није решење за гојазност.

 

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

Трик прања косе са мицеларном водом

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".