Конститутивна седница Народне скупштине Србије почела је данас око 10 сати, а прва тачка денвног реда је потврђивање мандата новим посланицима.

Седница је почела интонирањем химне, а председава јој најстарији посланик Владета Јанковић са листе "Уједињени за победу Србије".

Отварајући седницу, Јанковић је честитао на поверењу које су им грађани указали и пожелео им успех у будућем раду.

Јанковићу ће у вођењу седнице помагати четири најмлађа посланика са четири првопласиране листе - Никола Бокан са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", Павле Грбовић из "Уједињених", Дубравка Краљ из коалиције око СПС-а и Јелена Богдановић са листе "Наде". Поред њих, помаже и генерални секретар Народне скупштине.

Осим верификације мандата народних посланика, на дневном реду седнице су избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара, као и избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама и организацијама.

Фото: З. Кнежевић

 

 

У новом сазиву парламента биће 250 посланика са 12 изборних листа које су добиле поверење грађана на парламентарним изборима 3. априла, од којих је највише са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све" - 120 посланика.

Након што новим посланицима мандати буду потврђени и Србија добије 13. сазив парламента, почиње да тече рок од 90 дана за избор нове владе која ће, према најавама председника Србије Александра Вучића, бити формирана већ средином августа.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".