Када је реч о Николи Тесли и његовом односу према женама, већина људи зна за ону стандардну причу: Тесла се потпуно посветио науци и одбио било какав контакт са женама да би фокусирао сву своју енергију на научно размишљање. Делује као да је био потпуно изолован од било каквог размишљања о мушко-женским односима и да је то за њега била прашума у коју његов ум никада није крочио.

Недавно је откривен интервју који је Тесла дао за тексашки лист "Галвестон дејли њуз", 1924. године, под називом "Господин Тесла објашњава зашто се никада неће оженити". Занимљив поглед на жене и феминизам који је тада био у успону. 

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

- Одувек сам сматрао да жена поседује те нежне и суптилне квалитете ума и душе, које су је у тим аспектима чиниле далеко супериорнијим од мушкараца - почиње причу Тесла.

- Стављао сам жену на пиједестал, и у тим неким особинама ценио сам је далеко више од мушкараца. Дивио сам се у подножју креатуре коју сам уздигао на те висине, и као сваки прави обожавалац, осећао сам се недовољно вредним за објекат свог обожавања.

- Али ово је све било некад, сада, ова жена нежног гласа коју сам обожавао је нестала. На њено место дошла је жена која мисли да је њен главни успех у животу да буде што више као мушкарац - у облачењу, у понашању, у спорту и достигнућима било које врсте - сматра Тесла.

- Жене постају јаче од мушкараца, и физички и ментално. Свет је искусио многе трагедије, али по мом мишљењу, највећа трагедија од свих јесте тренутна економска ситуација у којој су жене против мушкараца, и у многим случајевима успевају да узурпирају њихова места у професијама и индустрији. Ова растућа тенденција жена да засене мушкост знак је цивилизације у пропадању - тврдио је Тесла 1924. године.

- Женска одлучност да се такмиче са мушкарцима у бизнис свету руши неке од најбољих традиција - ствари које су се показале као покретачки фактори у овом спором, али осетном напретку света.

- Практично, сва велика достигнућа човека до сада су била инспирисана љубављу и посвећеношћу према женама. Мушкарац је тежио великим стварима само зато што је нека жена веровала у њега, зато што је желео да задобије њено дивљење и поштовање. Из ових разлога, он се борио за њу и ризиковао свој живот, изнова и изнова.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Затим, Тесла прориче веома мрачну будућност света због новонастале женске позиције.

- Изгледа да је мушкарац у људском друштву постао бескористан. Ево, стварно не знам. Наша цивилизација ће потонути у једно стање које се виђа код пчела, мрава и других инсеката – стање у ком се мушкарац сурово убија. У овом матријархалном свету биће успостављена владавина жена. Како жене преузимају доминацију, мушкарци су у њеној милости. Мушкарац се сматра битним само у функцији продужавања врсте.

- Женска независност и умеће да добије оно што жели у бизнис свету нарушавају мушки независни дух. Стара ватра коју је он некада осећао када уради нешто што ће изазвати женску оданост, данас се претвара у пепео.

Надаље, Тесла тврди да жене нису одушевљене због ове нове позиције.

- Делује ми да и саме жене нису претерано срећне у овој новонасталој слободи. Питање које се природно поставља је да ли су саме жене ту победници или губитници. Не посматрам ово питање само са мушке стране, размишљам о женској страни тога.

- Нестало је задовољство из живота жене. Она је амбициозна у намери да добије оно што жели, а то често превазилази њене природне могућности. Оне често заборављају да не могу све жене бити примадоне и филмске звезде.

Женско незадовољство чини данашњи живот много стреснијим. Људи који су незадовољни јер не успевају да постигну ствари које су ван размера њихових природних могућности и талената – све је то једна веома лоша појава за свет у целини. Незадовољство прави чудаке и неприродне људе.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

На крају, Тесла се опет враћа својој идеји о архетипу нежне жене на пиједесталу.

- Историја нам је дала мноштво примера предивног утицаја неких необичних жена. Међу њима су биле и мајке великих људи. Али њихов утицај није био у некаквој решености да буду боље од мушкарца или да се такмиче са њим.

- Моћ праве жене је толико велика да мислим да када би се појавила једна прелепа жена – а кад кажем прелепа, мислим на прелепу у души, понашању и мислима, нешто као богиња – када би се једна таква одједном појавила негде на Земљи, она би могла да влада целим светом. Њено вођство би било универзално прихваћено.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".