Без обзира колико се често туширате, понекад мирис зноја осећамо јаче него иначе. Разлог се крије у нашој исхрани, а ми вам указујемо на три намирнице због којих зној добија најјачи мирис.

Фото: Профимедиа

 

 

1. Купус

Група поврћа, у коју спадају купус, кељ, карфиол, прокељ, броколи и бела репа, врло је здрава. Међутим, иако их наше тело обожава, купусњаче могу бити узрок појачаног мириса зноја. Наиме, ово поврће садржи велику количину сумпора, чија се једињења током варења хране разграђују у телу па их лучимо преко зноја, због чега он може бити врло интензивног мириса. Мирис зноја након оброка обогаћеног црвеним месом биће најјачи око два сата након јела, а може се задржати цео дан, код неких особа и дуже.

Трајање мириса: Најјачи мирис осећа се сат времена након јела, а требало би да се смањи и потпуно нестане око шест сати након јела.

2. Црвено месо

Црвено месо пуно је, за организам прекопотребних, протеина, али га тело врло споро и тешко вари. Током пробавног процеса амино-киселине из црвеног меса на ћелијама црева остављају својеврстан талог.

Фото: Профимедиа

 

 

Ензими у цревима задужени за разградњу хране растварају тај талог, који лучимо путем зноја. Зној у комбинацији с бактеријама на површини коже добија знатно јачи мирис.

Трајање мириса: Мирис зноја након оброка обогаћеног црвеним месом биће најјачи око два сата након јела, а може се задржати цео дан, код неких особа и дуже.

3. Плава риба

Плава риба једна је од најздравијих намирница на планети. Можете је припремати на разне начине и сваки од њих је врло укусан.

Фото: Профимедиа

 

 

Ова намирница богата је омега-3 масним киселинама, али и колином - витамином Б8, који је одговоран за појачан мирис зноја након конзумације плаве рибе. Осим Б витамина ту је и Л-карнитин, кога има и у месу и јајима, а такође доприноси јачем мирису зноја.

Трајање мириса: Ако уживате у рибљем оброку, морате знати да се јак мирис зноја може задржати и до 24 сата након конзумације.

Исто тако, непријатан и појачан мирис зноја могу узроковати стрес, хормоналне промене, синтетичка одећа и погрешан дезодоранс, али и неке од намирница које једемо редовно и које наше тело воли.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".