Шпанија је у петак пријавила први смртни случај од мајмунских богиња, што је, како се сматра, први смртни случај у Европи од те болести и тек други ван Африке у тренутној епидемији, преноси Ројтерс.

Бразил је раније у петак известио о првој смрти изазваној мајмунским богињама ван афричког континента у тренутном таласу болести.

Како је навело бразилско министарство здравља, у  питању је 41-годишњи мушкарац, који је такође боловао од лимфома и имао ослабљен имуни систем.

Фото: АП/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

 

Према извештају Светске здравствене организације (СЗО) од 22. јула, пријављено је само пет смртних случајева широм света, сви у афричком региону.

Подсетимо, СЗО је прошле недеље ову пандемију прогласила здравственом ванредном ситуацијом, што је њен највиши ниво узбуне. 

У свом најновијем извештају, шпанско министарство здравља саопштило је да је у земљи потврђено 4.298 случајева. Од 3.750 пацијената о којима су имали информације, наводи се да је 120 хоспитализовано - што чини 3,2% - и један је преминуо, без давања додатних детаља.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".