Хрватски председник Зоран Милановић рекао је данас да тренутно као највећи акутни проблем који прети да прерасте у хронични види однос према Хрватима у БиХ.


- Зулум који се задњих неколико година више него икада спроводи над политичким Хрватима и њиховим политичким положајем, поносом и статусом као конститутивне заједнице у БиХ је до сада незабележен - рекао је Милановић на обележавању 31. годишњице оснивања 115. бригаде хрватске Војске у Имотском, пренела је Хина.

Он сматра да се то ради с више безобразлука и планске решености него икада до сада. Хрватска по његовим речима има инструменте и то мирољубиве, као и статус јачи него икада у историји да се то питање реши у корист истине, правде, права и хрватског интереса.

- Држава служи томе да се то штити. Хрватска је ослобађала БиХ и да није било тога не би било Дејтона, не би било БиХ - рекао је он.

Због понашања политичког вођства Бошњака према Хрватима, председник Милановић позвао је Бакира Изетбеговића да врати Хрватској орден краљице Јелене с лентом и Даницом који је његовом оцу, Алији Изетбеговићу уручио први хрватски председник Фрањо Туђман.

Милановић је додао да је целог живота био на страни слабијих или оних које је можда грешком доживљавао као слабије, па и на страни босанскохерцеговачких Бошњака муслимана, али да се на вербално насиље и претње физичким насиљем од стране њиховог политичког вођства, које треба одвојити од народа Хрватске, не сме ћутати.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".