У свом петом телефонском разговору као лидери својих нација, кинески председник Си Ђинпинг рекао је америчком председнику Џоу Бајдену да је његова политика на Тајвану опасна и да ће се на крају вратити Вашингтону.

„Онај ко се игра ватром“ сигурно ће се спалити, рекао је Си Бајдену, преноси кинеска централна телевизија (ЦЦТВ) у четвртак.

„Двојица шефова држава имала су детаљну комуникацију и размену о односима Кине и САД и питањима од заједничког интереса“, известила је ЦЦТВ. Позив је наводно трајао 2,5 сата и обухватао је теме од Тајвана до текућих трговинских спорова између две највеће светске економије.

Телефонски позив, који посматрачи виде као покушај да се смање тензије након неколико дана снажног држања обе стране након што је председница Представничког дома Пелоси оживела планове да посети Тајван следећег месеца.

Фото: Танјуг/АП

 

Она би била највиши амерички политичар који је посетио острво у последњих 25 година, а посета би уследила након што је неколико других високих америчких личности отпутовало на острво да осуди Пекинг, укључујући бившег државног секретара и бившег директора ЦИА Мајка Помпеа и бивши шеф Пентагона Марк Еспер.

Бела кућа и Пентагон покушали су да одврате Пелосијеву од одласка, упозоравајући да ће то драстично подстаћи тензије, а Пекинг је упозорио да ће предузети екстремне мере као одговор на тај потез. Пекинг сматра Тајван кинеском покрајином у побуни, а америчку подршку Тајпеју види као мешање у кинеске унутрашње ствари – посебно пошто је Вашингтон признао став Пекинга 1979. године, када су две нације успоставиле формалне односе.

Пелоси је, међутим, остала непоколебљива и у среду је упутила позив неколико високих посланика да јој се придруже. Противљење свом путовању оценила је као недемократско и зарадила је неочекивану подршку многих републиканаца.

(Спутник)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".