- То је хушкана руља, унитаристичка руља и за њих нема другог имена - прокоментарисао је хрватски председник новинарима у Карловцу јучерашње протесте у Босни и Херцеговини.

Стотињак демонстраната поново је у уторак било испред седишта Канцеларије високог представника (ОХР) у Сарајеву, покушавајући да настави притисак како би спријечили измјене изборног закона БиХ. "Нећемо прихватити неправду", "Ми нисмо племена, већ грађани", неке су од порука на транспарентима које су у уторак носили окупљени, које је кордон полиције уз металну ограду спријечио да уђу у зграду ОХР-а.

- У својој збуњености, високи представник је на крају дошао на идеју да се мало позабави тим питањем (права Хрвата у БиХ). Испоставиће се да сам га ја на то присилио. Могуће је, драго ми је живите са тим сазнањем, али је ствар мало сложенија - истиче Милановић.

Он је додао да је Шмит „изнео овај предлог искључиво из себе, да себи и неким бошњачким странкама олакша живот како би се омогућило функционисање Федерације, односно да би се уклонили сви могуц́и инструменти блокаде које су Хрвати притискали. уза зид, понекад морао да користи“.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jutarnji list

 

Милановић је прозвао високог представника да се не оглашава.

Милановић је рекао да смо поново свједоци "компромиса на штету Хрвата" у БиХ и да то "само заједно, Пленковић и ја, односно у тој констелацији, само Пленковић и његова влада можемо да се уклонимо". То значи супротставити се онима који су мртви и правити се да то не виде, а то су европски лидери“.

- Шта раде наши пријатељи из Француске? Са Макроном могу једном, двапут. Пленковић има прилику, ако хоћете, да га 10 пута повуче за рукав. Не кажем да смо зато дали милијарду и 300 милиона евра са ПДВ-ом за 12 добрих, али половних авиона, како би добили директну противуслугу - рекао је Милановић.

Он је још једном прозвао Хрватски сабор да реагује на резолуцију њемачког парламента о БиХ, иако стање у БиХ сматра "страшним проблемом".

- Јуче сам срео неке опозиционаре, из десничарске опозиције, и питао их: шта радите? Почећу да вас прозивам, зашто не донесете резолуцију којом се обраћате на срамну, агресивну резолуцију Бундестага - рекао је Милановић.

- Шта ради Хрватски сабор? Ништа. Срам ме је. Шта каже министар спољних послова? Човече мој, тако је, ја сам одговоран за његово напредовање, требао је остати у фабрици - додао је председник Хрватске.

(Индекс.хр)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".