Саветница мађарског премијера Хегедус, која Орбана познаје 20 година, описала је говор који је одржао у Румунији као "чист нацистички текст", преносе мађарски медији.

Орбанов портпарол казао је да су медији погрешно представили премијерове изјаве.

Мађарски премијер је у говору рекао да европски народи треба да "се мешају једни с другима", али да је мешање са неевропљанима створило "свет мешовитих раса".

- Спремни смо да се мешамо једни с другима, али не желимо да постанемо народи мешовитих раса - рекао је Орбан.

Орбанови ставови против миграција су добро познати, али је за Хегедус суботњи говор прешао границу.

- Не знам како нисте приметили да је говор који сте одржали чисто нацистичка пропаганда достојна Јозефа Гебелса - написала је Хегедуш у својој оставци, преноси Аваз.ба.

Највећа мађарска јеврејска заједница такође је осудила говор и позвала на састанак са Орбаном, док су појединци у Мађарској огорчено критиковали његове опаске о раси, а други су је једнако жестоко бранили.

- Само једна раса настањује ову земљу, Хомо сапиенс. И она је јединствена и неподељена - коментарисао је главни рабин Роберт Фрохлих.

Фото: Профимедиа

 

"Етничка чистоћа"

Опозициони политичари које је Орбанова странка Фидес поразила на априлским изборима, коментарисали су како су премијерове изјаве " недостојне европског државника".

Портпарол Владе Золтан Ковач покушао је да угуши хор осуде, тврдећи да је премијер годинама био отворен о темама миграције и асимилације, преноси ББЦ.

У главном владином дневном листу Мађар Немзет, написан је чланак у којем се хвали Орбан због одбране идеје националности од покушаја мешања свих нација "у сиву, неразлучиву масу".

Фото: Профимедиа

 

Орбан понекад говори о Мађарима као о "мешовитом друштву", док у другим случајевима сугерира да верује у "етничку чистоћу".

Мало је вероватно да ће оставка Жуже Хегедуш имати значајније последице за владу у Мађарској, иако је партијска дисциплина строга, а оставке готово незапамћене.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".