Амерички председник Џозеф Бајден потврдио је да је разговарао са кинеским председником Си Ðинпингом о Тајвану и да су се сложили да се придржавају тајванског споразума, јер су тензије између Тајпеја и Пекинга порасле.


- Разговарао сам са Сијем о Тајвану. Слажемо се, поштоваћемо тајвански споразум. Јасно смо ставили до знања да не мислимо да би требало да се ради било шта друго осим да се придржавамо споразума - саопштио је у уторак амерички председник, преноси Ројтерс.

Сматра се да се у овој изјави Бајден позива на дугогодишњу политику Вашингтона “једне Кине", према којој САД званично признају Пекинг, а не Тајпеј, и Закон о односима с Тајваном, који јасно даје до знања да одлука САД да успостави дипломатске везе са Пекингом уместо са Тајваном почива на очекивању да ће се будућност острва одређивати мирним путем.

Тајпеј је известио о 148 авиона кинеских ваздушних снага у јужном и југозападном делу зоне своје противваздушне одбране током четвородневног периода, почевши од петка, истог дана када је Кина обележила главни празник, Дан државности.

Вашингтон је позвао Кину у недељу да прекине своје војне активности у близини Тајвана.

- САД су веома забринуте провокативном војном активношћу Кине у близини Тајвана, која дестабилизује, ризикује погрешне процене и поткопава регионални мир и стабилност - саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Тензије око Тајвана су се повећале последњих година и Пекинг није искључио употребу силе за повратак острва, које сматра својом сувереном територијом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".