ТЕЛО ЛУДИ ЧЕКАЈУЋИ НАГРАДУ

Када једемо, центар у мозгу који је задужен за награде ће се упалити и у мозак ће се ослободити хемикалије познате као опиоиди, а затим се ослобађа допамин, један од хормона који буди осећај среће. Исти хормоне се ослобађа када сте заљубљени или, рецимо, водите љубав. 

ЖЕЛУДАЦ ГОВОРИ МОЗГУ ДА ЈЕДЕ

Када сте гладни, ослобађа се хормон глади, грелин, који се јавља као одговор на ваш распоред оброка и дизајниран је да каже мозгу да му је потребна енергија из хране. Мозак ће обично послушати команду, а када не једете, заправо лажете свој мозак.

Фото: Профимедиа

 

НИВО ДОПАМИНА СЕ СМАЊУЈЕ

Грелин контролише центар за награђивање у мозгу и тамо игра прилично битну улогу, па се чини да је то један од фактора који изазивају осећај глади. Ако мозгу у овом тренутку не понудите храну, овај хормон ће утицати на смањење нивоа допамина.

МАЊАК ДОПАМИНА ЗНАЧИ НЕМОГУЋНОСТ КОНТРОЛЕ ЕМОЦИЈА

Како је допамин неуротрансмитер који помаже код менталних функција и концентрације, само мале промене у нивоу овог хормона могу проузроковати велике промене расположења, па нећете имати много контроле над емоцијама, а може доћи и до јачег осећаја глади.

Фото: Јутјуб принтскрин/О канал

 

ИСТИ ХОРМОН КОНТРОЛИШЕ ГЛАД И ЉУТЊУ

Један од разлога зашто сте гладни је повезан са хормоном глади. Након што се произведе грелин, он путује до мозга и даје налог за ослобађање другог хормона - неуропептида Y, који стимулише апетит. Исти хормон такође контролише расположење и емоције као што су бес и агресија. Јасно је, кажу истраживања, да висок ниво овог хормона може довести и до лошег расположења.

ПОВЕЋАВА СЕ НИВО ХОРМОНА СТРЕСА

Ако ниво шећера у крви много опадне, мозак ће то схватити као опасну ситуацију и рећи ће неколицини органа да испусте хормон који ће подићи ниво глукозе у крвотоку. Овај процес изазива повећану производњу хормона који претварају гликоген у глукозу, али и ослобађају хормон глади.

Фото: Профимедиа

 

ШТА МОЖЕТЕ ДА УРАДИТЕ?

Као што можете и сами да видите, постоји неколико различитих путева и механизама који могу допринети да се осећате љуто када сте гладни. На сву срећу – решење је врло једноставно. Када постоји велика жеља за брзом, једноставном храном, попут слаткиша, грицкалица а и пекарских производа, тешко је одлучити се за воће или орашасте плодове. Иако ће брза храна одмах задовољити вашу жељу, то ће несумњиво довести до повећања глукозе у крви, која ће потом нагло пасти и ви ћете бити још гладнији. Не заборавите да једете и не заборавите да изаберете квалитетну храну као што су здраве масти, протеини, влакна.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

(Србија Данас)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".