Нажалост, свој музички и животни пут Ипче је прерано завршио, када је трагично избубио живот 30. јула далеке 1994. године у саобраћајној несрећи на Ибарској магистрали.

Тим поводом, Нпортал је решио да приреди Ипче Ахмедовски серијал текстова и ода почаст покојном великану народне музике.

Текст који следи објављен је изворно у часопису "Сабор" 1992. године, након што је Ипче објавио свој трећи албум, "Чудна девојка". После другог албума, "Чинио сам чуда", окусио је успех и постао запажен на сцени, а за "Сабор" је '92 говорио о својим почецима у кафанама, младости, певачком успеху, али и љубави према брзој вожњи, због које је, најзад, и трагично настрадао.

Он пева "Само једну недељу, да ти гужвам постељу..." и непознатој жени обећава "седам ноћи, седам дана, бићеш милована..." Јасно је да је песму смислила неумерена мушка фантазија (Новица Урошевић), али се на њу сироте жене, ипак, пецају. Тако је Ипчета Ахмедовског, на чијој је другој плочи дотично обећање отпевано, једна сушатељка Радио-Панчева упитала шта све ради седам дана у тој постељи, а овај из топа одговорио: "Све: гужвам, пеглам, гужвам, пеглам... ускоро отварам и радњу за пеглање!" Жена је саслушала и закључила: "Код мене је сва постељина испеглана, значи, треба је изгужвати." Даљи ток преговора преко Радио таласа прекинут је преслушавањем Ипчетових песама, за сваки случај.

Фото: Инстаграм принтскрин/ipcefp/ipcefanpage

 

Ипче има двадесет три године, а у кафанском и естрадном свету доскора је био представљен као млађи брат Јашара Ахмедовског. Јашарова је идеја да Ипче из Прилепа дође у Београд и окуша професионалну певачку каријеру. У првом покушају, 1986. године, кад је са Радетом Вучковићем снимљена прва Ипчетова плоча, то није успело. Прошла је незапажено, певач се разочарао и вратио у Прилеп. Догодине, старији бата уговорио је млађем десетодневну "тезгу" у "Циганској ноћи", кафани на Ибарској магистрали, па Ипче поново долази у Београд. Уместо десет дана, остао је целу годину.

- Без кафане нема ништа. Сваки певач морао би ту школу да прође, јер се ту научи много неопходних ствари о певању, контакту с људима, стекне се животно и професионално искуство. У почетку су ме газде кафана искоришћавале - процене ме као доброг момка, па по годину дана не спомињу повећање плате. У "Циганској ноћи" почео сам да певам за 2,5 милиона динара месечно. Толико сам зарађивао и после годину дана, кад сам већ имао много "својих" гостију, оних који су ради мог певања долазили у кафану. Гитариста из оркестра је, на пример, почео са 500 хиљада динара, а до краја те године нагурао на два милиона, а ја - исто к'о први дан. Али, та времена су прошла - вели момак са дечјим лицем, "Мали Рамбо", како га је касније назвао Новица Урошевић.

Фото: Репринт Сабор

 

После прве године проведене у Београду, Ипчету је било јасно да се неће вратити у Прилеп. Певао је и по свадбама и испраћајима, а како је посла било нарочито у Лазаревцу, тамо се и настанио. Упознао је Новицу Урошевића, композитора коме дугује естрадни успех, и три године чекао да му припреми песме за другу плочу. Њу Ипче, у ствари сматра првом правом, јер је постигла велики успех и продала се у 180 хиљада примерака. Реч је о плочи "Чинио сам чуда", снимљеној 1990. године за "Дискос". Од тада, Ипче престаје да буде "млађи брат" и постаје певач који налази своје место на естради. - Једва сам чекао да се одлепим од тог назива Јашаров брат - каже он данас.

Много тога се изменило у две последње године. Најмлађе дете породице Ахмедовски, мамина маза, како сам каже, којег су браћа Руждија, Муфид и Јашар, и најстарија сестра Ава тетошили и штитили, одрастао је и дефинитивно успео. Иза њега је остала пубертетска страст за моторима и брзом вожњом, за којима је годинама лудовао. Родни Прилеп је град у којем је, у односу на број становника, највећи број мотора.

Имати мотор, тамо је ознака и залог успеха. Девојке су "падале" на добре моторе, па је Ипчету било стало да што пре дође до једног.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ZAMOfficiall

 

- Имао сам осамнаест година кад ми је брат Муфид купио први мотор. Дошао сам кући разочаран, јер друг није хтео да ми позајми свој. Муфид ми је за три дана купио једног "јапанца" од 17 хиљада марака - сећа се Ипче. - Ишли смо на охридске плаже, и зависно од величине и марке мотора, били главне звезде. Касније сам и сам куповао моторе, јер сам рано почео да певам и зарађујем у ресторану који је Муфид држао. Лудовао сам за великим брзинама: мотор и касније аутомобиле, возио сам брзином коју могу да развију. На аутопуту Београд-Ниш, возио сам и 260 км на сат. Једном сам по Прилепу провозао пријатеља таквом брзином, да је он, чим смо стали, пао у несвест.

Данас немирни момак схвата да то није добро. Никад господин и никад здрав с мотором, вели он. Прешао је зато на добре аутомобиле, прво на "мерцедеса", а сад планира да га замени црним "БМВ"-ом. Дакле, кренуло му.

- Јесте, задовољан сам оним што сам досад постигао, иако се успеху нисам надао. Мислио сам, пошто је Јашар већ био афирмисан, да је двоје браће Ахмедовски на естради много. Очигледно, преварио сам се. Добре песме биле су оно што ме је прогурало. То је и јашар прогнозирао кад је чуо прву плочу коју смо Новица и ја заједно урадили. Друга заједничка плоча, "Луда девојка", која је изашла пре месец дана већ се продала у 60 хиљада примерака. Ове године први пут сам се такмичио на "Поселу" и заузео 8. место, што је добар успех, с обзиром на велику конкуренцију. Оставио сам и Јашара једно место иза себе - смешка се "Мали Рамбо", и одмах додаје да је он још далеко од Јашаревог реномеа. Старији бата већ има десет снимљених плоча.

Наставио је да пева по ресторанима, свадбама и сличним местима, само сад има други третман и може да бира услове под којима ради. Доста га, што кажу, има по иностранству - Аустрија, Немачка, Швајцарска - а управо се спрема да 7. марта отпутује у Француску и први пут пева у Паризу. Од непосредних планова, Ипчету је најважније да купи стан и окући се, и тако постане стални становник Београда, у којем је све и постигао.

Све текстове из серијала посвећеном Ипчету Ахмедовском прочитајте на линку.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "Сабору", 9. марта 1992. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".