Славна Оливера Марковић, једна од највећих југословенских и српских филмских, телевизијских и позоришних глумица, обележила је читаву једну еру на нашим просторима.

Фото: Архива Новости

 


Уметница која је играла и бриљирала у свим жанровима и жена предивног гласа глумом се активно бавила 60 година и за то време се појавила у више од 100 филмова и 40 телевизијских серија, а тешко је избројати све њене позоришне улоге, мада се процењује да их је више од 150. Чланица Београдског драмског позоришта била је од 1951. године, а познато је и да је обожавала да пева руске романсе.

Напустила нас је 2. јула 2011. године, а након смрти Оливере Марковић њен син Горан Марковић, наш прослављени режисер, поделио је једну причу која раније није била позната јавности.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Srb VIP (@srbija.v.i.p)

 

Наиме, након смрти чувене глумице, њен син је кустосу Музеја Народног позоришта предао неколико њених личних предмета, а ту су се нашле њене вештачке трепавице, кутија за накит, визит-карта... Међутим, предмет о ком се највише причало несумњиво је била ― умрлица Жанке Стокић.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Aktivista Neumereni

 


Како је Горан Марковић испричао, Оливера је умрлицу своје покојне колегинице и једне од највећих уметница на нашим просторима "скинула са једног дрвета" након Жанкине сахране 1947. године, када је имала 22 године, а колико јој је овај папир значио најбоље показује то што га је чувала као велику драгоценост више од 60 година!

Очито се Оливера током целог живота и каријере дивила покојној Жанки Стокић, а медији су својевремено писали и да ју је болела неправда која је нанета легендарној глумици, за коју је Бранислав Нушић написао "Госпођу министарку".

Као што је познато, глумица је са својим колегама наступала и током Другог светског рата и нацистичке окупације Београда. То је био једини Жанкин начин да преживи јер је њен живот, с обзиром на дијабетес, с којим је живела, зависио од инсулина који су јој Немци обећали заузврат.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Aktivista Neumereni

 

 

Међутим, по окончању рата, њен живот претворио се у трагедију: нови режим ју је оптужио да је наступањем у позоришту помагала непријатељу, па неко време проводи иза решетака. Била је осуђена на казну "од осам година губитка српске националне части" и чишћење улица, што је донедавну српску културну хероину дотукло, па се повукла у самоћу и мирно чекала смрт.


Казна јој је, захваљујући утицајним пријатељима и колегама, потом смањена на две године, а Бојан Ступица јој је обећао да ће јој пружити прилику да заигра у Југословенском драмском позоришту.

Жанка се томе радовала само два дана три дана ― смрт је била бржа и наступила је 20. јула 1947. године.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Aktivista Neumereni

 


Након смрти легендарне уметнице, Београђани су причали како је "пола града" изашло да је испрати на вечни починак, а овај тренутак добро се урезао у сећање свих који су је ценили. Очито је међу њима била и Оливера Марковић, жена која је до последњег дана поштовала једну од највећих.

(Глоссy)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из албума глумице Тање Бошковић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".