Русија је саопштила да су њене снаге погодиле украјински ратни брод и противбродске ракете "харпун" које су испоручиле САД у луци Одеса. Русија је у суботу гађала главну луку Украјине високо прецизним пројектилима, само 12 сати након што је Москва потписала споразум са Украјином да дозволи надгледани извоз житарица из јужних украјинских лука.

Украјина предвиђа да ће до септембра поново заузети јужни регион Херсона, рекао је помоћник начелника Херсонске области Сергиј Клан.

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер оценио је данас да је рат који руски председник Владимир Путин води против Украјине такође "рат против јединства Европе". 

Фото: Профимедиа

 

Украјина је рекла да ће наставити са извозом житарица упркос нападима. Министар за инфраструктуру Олександр Кубраков рекао је да ће "наставити техничке припреме за покретање извоза пољопривредних производа из наших лука".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у Каиру да ће безбедност бродова са украјинским житом у Црном мору, заједно са Русијом и Турском, обезбеђивати и трећа страна, али није навео о којој је земљи реч.

(РТС)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".