Милановић, који у својим политичким иступима и обрачунима често користи филмске референце – на питање "одакле инспирација за филм" одговара да је можда генерацијска.

"Збрисао" да гледа Бруса Лија

- Провео сам доста времена у биоскопу. У тим загребачким биоскопима 70-их и 80-их који су имали уједначене редове столица и сви су исто мирисали - присећа се.

Његов омиљени биоскоп био је биоскоп Романија. Пошто је живео у Трњу, то је био први биоскоп у који је отишао. Он је "збрисао родитељима" да би гледао Бруса Лија у споредној улози у филму "Освета зеленог појаса".

Он је навео да се сви филмови могу погледати у југословенским биоскопима, "али са безбедне удаљености" након што прођу идеолошке филтере и "сакраменте у комисијама". На питање да ли му смета што је на неке филмове морао да чека неколико година, одговорио је: "Не, био сам дете. Био сам срећан што ће нешто доћи. И нисам ликовао што Пољаци или Чеси неће да их виде, јер нисам ни знао како живе".

Фото: Јутјуб принтскрин/KAABA

 

- Али да, овде се могло видети мање-више све. У биоскопима су биле некакве еротске немачке продукције, меке. Ми смо 70-их и 80-их година ишли у биоскоп као ројеви пчела да га гледамо – додаје.

Обележио га је, каже, први филм који је погледао у биоскопу.

- Сећам се као данас. Било је вруће, шести месец, близу школе. И одем у биоскоп са пар другара и гледам тамо и сазнам да је Брус Ли, који је био важнији од Тита, споредна улога, да игра тамо неког шофера, који се пет минута млати у филму - рекао је он.

"Дан независности" - врхунска продукција, глупа прича

Поводом филма "Дан независности", који је помињала његова претходница Колинда Грабар-Китаровић , рекао је да је то "бриљантна продукција, али глупа прича која није ни за паметну децу". Када је са 20 година видео "Ружни, прљави и зли", додао је, био је "парализован колико је добар".

За Леонеов филм "Било једном у Америци" каже да је величанствен: "Оне сцене из Бруклина, у време Песаха, па те су 'масовке' у том смислу боље од 'Кума'. Чудо, чудо".

Данас, додаје, му не недостаје биоскоп. Није да нема шта да се гледа, али више нема ту сензацију. Ствари су се, каже, промениле и све је постало доступно. Осим тога, данас постоје веома добре серије, за разлику од серија у прошлости којима је недостајала наративна снага и амбиција. У овом контексту поменуо је "Бонанцу" и "Градић Пејтон".

"Не мислим да сам филмски материјал"

На питање да ли постоји неки тренутак у његовом политичком животу вредан снимања - одговорио је да не зна.

– Мој политички живот ми је вредан, али је баналан у поређењу са политичким животима и путевима људи који су обележили епохе. Не мислим да сам филмски материјал, а ни било ко у Хрватској. Неће бити рата. Рат ствара "персона драматис" - рекао је Милановић за ХРТ.

За Романа Поланског каже да не зна шта је "тако добро" код њега. За његов "Бал вампира", каже, сви су лагали да су га гледали као деца, преноси "Јутарњи лист".

Хрватски и југословенски филм?

– Црно-бела продукција с почетка седамдесетих била је сјајна. Рецимо, серија "Суморна јесен" о загребачким илегалцима у сукобу са усташама у којој гину сви. То је такав ноар - сматра Милановић.

За филмове "Кад будем мртав и бео", "Заседа" Жике Павловића и "Јутро" Пурише Ђорђевића рекао је да су "филмови већи од живота". У том смислу поменуо је и филм "Рондо" Звонимира Берковића. Каже да су Кустурица, Зафрановић, Паскљевић и други из "прашке школе" добри писци.

"Балкански шпијун" је рудник злата

- Лордан је рано прекинуо снимање. За мене је његов "Пад Италије" мало превише идеолошки, али бриљантно направљен. То су невероватни дијалози и сцене и интеракција глумаца и рад са глумцима – рекао је Милановић, који је "Балканског шпијуна" назвао рудником злата.

- Нисам слутио да ћу се хиљаду пута враћати том филму, свакој реченици, сваком гесту, свакој гримаси - каже он. Као дивну серију издвојио је "Грлом у јагоде".

Фото: Јутјуб принтскрин/ RTS Oko - Zvanični kanal

 

На питање шта очекује од хрватске кинематографије као председник, изразио је задовољство што је Пулски фестивал у Пули "спашен".

Више воли "Било једном у Америци" него "Кума"

- Мени то што је филм добио Оскара не значи много, није референца за мене. Некада је била. Практично већина филмова у које се улаже велики новац су блокбастери, филмови са тешким адреналином, без "осећаја" - сматра Милановић.

Он је за "Кума" рекао да је реч о "филму у коме има више крви него у Донбасу, који баш и није за бечке дечаке". То је бриљантан филм, али ипак је, каже, бољи "Било једном у Америци" - јер је неко први пут загребао површину јеврејске мафије.

Фото: Профимедиа

 

Један од његових омиљених филмова је "Блејд Ранер“, а у том контексту поменуо је и филмове Бете Дејвис , Клода Шаброла и Франсоа Труфоа "400 удараца" и "Нежна кожа".

На питање да ли је разговарао о филмовима на састанцима са другим шефовима држава, одговорио је: "Људи су генерално штребери и то ми се свиђа. Има и пар уметника, на пример албански премијер. Иначе нема пријатељства, има односа. Невероватно је како у том свету има бриљантно образованих људи, али има и полуидиота - и то на челу држава које нису безвезе", закључио је Милановић за ХРТ .

 

(Јутарњи лист)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".