Подстакнути двема новим брзо ширећим подваријантама омикрона (БА.4 и БА.5) и попуштањем сигурносних мера, овај талас отвара нова питања о преносу и утицају корона вируса на наша тела.

Погледајмо шта ковид-19 ради вашем телу и шта се дешава сваки дан после првог контакта са патогеном.

Важно је напоменути да је следећи временски оквир просечна процена заснована на информацијама објављеним у научним студијама које су прегледале међународне здравствене агенције.

Дан 0: инфекција

Инфекција почиње после блиског контакта са неким ко је већ заражен вирусом корона.

Када особа прича, пева, кашље или кија, ослобађају се ситне капљице пљувачке које носе честице ковида-19.

Количина вируса значајно варира.

- Неке особе имају мање оптерећење - око 10.000 вирусних копија по милилитру пљувачке - каже виролог Хозе Едуардо Леви.

- Али просечно оптерећење се креће од 10.000 до милион честица, а видели смо људе који носе до милијарду вирусних копија по милилитру - каже стручњак, истраживач са Института за тропску медицину на Универзитету у Сао Паулу.

Фото: Профимедиа

 

Ове сићушне заражене капљице могу бити усмерене директно у наше лице или остати у међупростору, „лутајући" у ваздуху неколико минута или чак сати.

Ова динамика подсећа на дим цигарете у просторији.

У зависности од циркулације ваздуха на сваком месту, људи би могли да удишу ове аеросоле док дишу.

Тада заправо почиње процес инфекције.

САРС-КоВ-2 користи шиљасти протеин, који покрива спољашњу површину вируса корона, да се повеже са ћелијским рецепторима у слузокожи носа, уста и очију.

Од тог тренутка, вирус напада ћелију и користи биолошку машинерију да стално ствара сопствене копије.

- Овај процес репликације производи од 100 до 1.000 нових вируса у једној ћелији - процењује Леви.

- Овај број је толико висок да ћелија не може да се носи са њим. Након што ћелија пукне и умре, ови вируси се ослобађају и поновиће исти процес у суседним ћелијама.

Фото: П. Милошевић

 

Ова масивна репликација је такође повезана са налетом нових варијанти.

Нису све копије исте и неке могу имати важне генетске мутације.

Ако ова промена у геному представља предност за вирус, она отвара врата за нове врсте забринутости као што су већ познате алфа, бета, гама, делта и омикрон варијанте.

Дан 1, 2. и 3: инкубација

Пошто 2 САРС-КоВ-2 успе да нападне прве ћелије нашег тела, следећи корак је проширење поља деловања.

Како свака нападнута ћелија ослобађа хиљаде копија, вирус даље напредује у организму.

Овај период тихе еволуције, у којем се присуство вируса не може открити, познато је као инкубација.

- Приметили смо да се време инкубације нових варијанти смањило - каже вирусолог Андерсон Ф. Брито, научни истраживач на Институту Тодос пела Саúде у Бразилу.

Према извештају Агенције за здравствену безбедност Велике Британије, период инкубације алфа варијанте је у просеку трајао од пет до шест дана.

Фото: Профимедиа

 

У таласу делта варијанте, овај прозор је пао на четири дана.

Са омикроном, просечан период између вирусне инвазије и појаве симптома је додатно смањен на три дана.

Другим речима: док је некада било потребно скоро недељу дана да се појаве типични знаци ковида, сада се то може догодити скоро преко ноћи.

Али време инкубације може да варира: у неким случајевима симптоми се први пут појављују чак 14 дана након првог контакта са вирусом.

Дани 4. до 14: почетак и еволуција симптома

Како вирус напредује кроз горње дисајне путеве (нос, уста и грло), он на крају привлачи пажњу нашег имунолошког система, који покреће контранапад.

Прва линија одбране укључује ћелије као што су неутрофили, моноцити и такозване „природне убице", као што је детаљно наведено у чланку који су 2021. објавила два истраживача у Универзитетској болници Жеђијанг у Кини.

Временом, друге имунолошке јединице долазе у игру, као што су Т лимфоцити, који координирају организованији одговор на вирусну инвазију и Б лимфоцити, који ослобађају антитела.

Симптоми ковида се код неких људи јављају управо као резултат ове имунолошке реакције: цурење из носа, кашаљ, грозница и грлобоља су истовремени покушаји да се вирус елиминише из тела и ефекат толиког броја ћелија које непрекидно раде.

Али колико дуго ови симптоми трају?

Фото: Профимедиа

 

- То много зависи од појединца. Постоје људи са мало симптома који су се после четири или пет дана већ опоравили. Другима је потребно више времена - каже специјалиста за заразне болести и вирусолог Ненси Белеи, професорка на Универзитету у Сао Паулу.

- Све у свему, најгори симптоми, као што су бол у грлу и грозница, обично трају око три дана - процењује Белеијева, која је такође члан Бразилског друштва за инфективне болести (СБИ).

- После овог периода, блажи ефекти, као што су цурење из носа и кашаљ, може трајати седам до десет дана - каже она.

У овој фази, важно је остати у изолацији и ограничити контакт са другима колико год је то могуће.

Ако треба да изађете или комуницирате са другима, добра маска може да спречи ширење вируса.

Са колективне тачке гледишта, останак у изолацији је од суштинског значаја за пресецање ланца преношења вируса у заједници и контролу пораста случајева.

Одмарање и одржавање добре хидратације кључни су за добар опоравак и давање времена телу да се опорави.

Лекови за ублажавање грознице и болова такође могу помоћи.

- Ако после 72 сата од појаве симптома немате даха или ваша температура не престане, препоручује се да потражите медицинску помоћ - каже Белеијева.

Ова порука је још важнија за старије особе, пацијенте са хроничним болестима или оне са нарушеним имуним системом.

Дан 15. па надаље: крај (или почетак дугих симптома ковида)

После отприлике две недеље од првог контакта са вирусом корона, имуни систем обично „побеђује у битки" и зауставља процес репликације и уништавања ћелија.

Ова победа је потпомогнута вакцинама јер вакцине омогућавају да се одбрана тела безбедно „обучи" да се бори са патогеном чак и пре него што дође у контакт са њим.

У неким случајевима, нажалост, вирус успева да дође до виталних органа (као што су плућа), што доводи до озбиљних инфламаторних стања.

Ове ситуације обично захтевају хитну помоћ и представљају повећан ризик од смрти.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, чак и за пацијенте који су се добро опоравили, постоји ризик од дугог ковида, са симптомима који трају месецима (или чак годинама).

Иако је ово подручје још окружено неизвесношћу, амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) процењују да до 13,3 одсто људи са ковидом има дуготрајне симптоме месец дана или више.

Око 2,5 одсто пријављује проблеме најмање три месеца.

Такође према ЦДЦ-у, више од 30 одсто пацијената са ковидом-19 који су морали да оду у болницу и даље доживљавају нелагодност након шест месеци, у распону од умора и проблема са дисањем, до анксиозности и болова у зглобовима.

ЦДЦ каже да ради на бољем разумевању пост-ковид искустава и зашто се дешавају, међу којима и и питање зашто су неке групе непропорционално погођене.

(ББЦ)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".