Он прогнозира да ћемо имати и до 15.000, па чак и 20.000 заражених у дану, али да је то очекивано будући да се нови сојеви корона вируса много лакше преносе, а самим тим и брже шире у популацији.

- Нема ничега необичног да се нови сојеви брже шире, то је тачно. За сада нема наговештаја да изазивају тежу клиничку слику од до сада познатих сојева омикрона - рекао је Шеклер за ТВ Прва.

На питање зашто се заражавају и људи који су прележали корону, чак и више пута, одговара да је то нешто на шта је тешко одговорити, јер се и грип враћа иако га прележимо, па то никоме није необично. Шеклер наглашава да је ту реч, пре свега, о индивидуалном имунитету.

Коментарисао је и заражавање вакицинисаних грађана.

- Ја сам у децембру 2020. рекао да вакцина није чаробни штапић и немојте да очекујете чудо од вакцине. Она служи да се болест лакше поднесе - рекао је Шеклер.

Будући да Србија има 4.000 оболелих на дневном ниову, поставља се питање, да ли нам следи нови талас корона вируса.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

Доктор Миланко Шеклер каже да њега не брине пораст заражених и да је то било очекивано. Како каже, нови сојеви омикрона дају много блаже форме болести.

- Сада кажем да ће бити више од 15.000 до 20.000 заражених дневно, да ли ће толико бити дијагностификовано у лабораторији, не бих смео да се кладим, али толико ће ићи ниво инфекције на нивоу Србије - рекао је.

О евентуалном увођењу мера у периоду када број заражених расте, каже да се и то у великој мери своди на индивидуалну одговорност, према здрављу и према друштву.

- Разумем зашто земље нису увеле неке посебне мере где је број заражених превазишао број заражених у односу на претходни талас. То је индивидуално, људи треба да буду одговорни и да знају где иду и да ли су вакцинисани и да ако нису вакцинисани не иду на велика окупљања. Морају да се навикну да живе у таквим околностима. Они коју су вакцинисани исто треба да воде рачуна, али мора да се зна да су мале шансе да се болест код њих искомпликује - рекао је.

(ТВ Прва)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".