Нема онога ко креће на годишњи одмор колима, а да не жели да брзо стигне на жељену дестинацију. То су, углавном, увек дуга одредишта, а на летовање се иде с децом. Ауто је претрпан и људима и пртљагом, врућине су велике, па се најчешће креће ноћу или рано ујутро да се ухвати свежина. Добро је ако у колима постоје два возача, отац и мајка, који повремено могу да се смењују. Али чак и у овим случајевима неопходно је придржавати се одређених правила...

План пута

Не мора увек да се путује најкраћим путем јер је ту углавном највећа гужва. Проверите у каквом су стању заобилазни путеви, па ако вам вожња није мрска, боље је ићи мало дуже, без гужве, него милети на ауто-путу. Увек у колима имајте довољно воде и грицкалица како не бисте морали да стајете, а и питање је има ли уопште продавница у крајолику кроз који идете.

Обавезно прегледајте ауто

Кренути на одмор с технички неиспитаним колима заиста је ризик. Упропастићете летовање ако вам негде изненада стану, а да не говоримо о опасностима уколико су вам кочнице лоше, уље старо, гуме излизане или је акумулатор склон пражњењу. Осим одласка на технички преглед, обавезно носите троугао и флуоресцентни прслук за случај квара на колима. Комплет прве помоћи се подразумева.

Фото: Профимедиа

 

 

Возите одморни, уз честе паузе

Одмор се планира, зато никад не остављајте куповину за пут и паковање за последњи трен. Дуго ћете да возите и зато се наспавајте пре вожње. Ако целог дана радите и онда ускочите у ауто, брзо ће вас стићи умор који је јачи од жеље да се што пре стигне на циљ. Нисте кренули да обарате рекорде за колико сати можете да стигнете, зато станите неколико пута током путовања. Протегните ноге и кичму, удахните ваздух, прошетајте, попијте кафу или сок у ресторанима поред пута. Кад осетите да сте се мало "ресетовали", тек онда крените даље.

Обавезни појас

Наравно да знате како сигурносни појас спасава живот и зато треба да га користите не само ви и сувозач на предњим седиштима већ и деца морају да буду везана. Без обзира на њихове године, проверите сваки појас понаособ - да ли је исправно утакнут, нарочито онај којим је везано мало дете у седишту за ауто.

Фото: Принтскрин

 

 

Проверавајте децу

Уколико имате малишане који спавају током путовања, а ви бисте изашли да попијете кафу, никада и нипошто их не остављајте саме у аутомобилу. Још горе је ако затворите прозоре (а не остављајте их ни уз отворен!). Боље сачекајте да се пробуде па сви скупа изађите на одмориште, или их просто пробудите па идите заједно.

Фото: Принтскрин

 

 

Фокусирајте се на вожњу

Пут на летовање тражи целог возача јер многи путују истим путем. Онај ко вози мора да буде спреман на разна изненађења, застоје, колоне, лошу вожњу других. Због тога га не треба узнемиравати превеликим бројем питања нити га на било који начин ометати. Држите прописано растојање од возила испред вас, увек користите жмигавце ако претичете, прилагодите брзину и смањите гас ако је пала прва киша. Пут је тада клизав и веома опасан.

Фото: Профимедиа

 

 

Без алкохола

Немојте да пијете буквално ни гутљај алкохола јер он успорава рефлексе и исходи су бројне несреће које се на путевима дешавају управо због њега. Ни у сну не крећите на пут ако сте "под гасом" и не причајте да најбоље возите кад мало попијете.

Фото: Профимедиа/И. Маринковић

 

 

Без мобилног

И у колико имате опрему у којој се за разговор не користе руке, сведите комуникацију на најосновније. Обавестите све заинтересоване да путујете, па им се јавите или кад правите паузу, или кад стигнете тамо где сте пошли.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

БРОД СЕ НАСУКАО НА ОБАЛУ У РИТОПЕКУ: Ударио у кафану, срушио терасу

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".