Председник Народне скупштине Ивица Дачић данас је у сусрету са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем истакао значај његове посете за међусобне дипломатске односе, који постоје већ 114 година.

Последња званична билатерална посета Београду била је посета тадашњег египатског председника Мухамеда Хосни Ел Саједа Мубарака Југославији у јулу 1987. године.

Дачић и ел Сиси су се сложили да две земље имају дугу традицију добрих политичких односа и изразили су потребу за даљим унапређењем свеобухватне сарадње у образовању, туризму, култури као и заштити животне средине, чему ће велики допринос дати и потписивање низа билатералних споразума током ове посете.

Фото: Танјуг/С. Аћимовић

 

 

Дачић је пренео саговорнику да је Парламент Србије традиционално заинтересован за сарадњу са колегама из Египта, о чему најбоље говори податак да је посланичка Група пријатељства са Египтом у претходном сазиву имала 50 чланова. Подсетио је и да је као председник Парламента имао веома успешну посету Египату у децембру прошле године.

Закључено је да Египат остаје при ставу замрзнутог признања тзв. Косова, а Дачић је истакао да Србија високо цени египатски став који подразумева да Каиро не гласа за чланство Приштине у међународним организацијама.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".