Група “Бијело дугме” постигла је оно што ће мало ко успети на овим просторима када је музика у питању. Ипак, једна трагедија их је све потресла и оставила на њима неизбрисив траг.

 

 

Наиме, они су низали дискографске успехе, стекли најоданију слушалачку публику, постали својеврсни феномен. О њима се прича се непрестано деценијама, они су увек актуелни. Снимили су велики број албума, одржали концерте широм света, али смрт њиховог бубњара Горана Ипета Ивандића заувек их је обележила.

Горан Ипе Ивандић рођен је 10. децембра 1955. у Варешу, али се као дечак преселио у Сарајево. Са “Бијелим дугметом” је 1976. отишао у Америку и снимио сингл са песмама “Џамбо” и “Ватра”. Када је на јесен отишао у ЈНА, на његово место привремено је дошао Милић Вукашиновић. Када је 1978. Горан Бреговић отишао у војску, Ипе и клавијатуриста Лаза Ристовски покренули су свој пројекат “Стижемо”.

 

 

Међутим, 19. септембра исте године Ипе је ухапшен због поседовања хашиша и осуђен на три године затвора. После овога је оставио пороке и 1979. са Слађаном Милошевић снимио албум “Горим од жеље да убијем ноћ”. Казну је издржавао у Фочи, где је стигао у фебруару 1981. Од првог дана истицао се примерним понашањем и радом у музичкој секцији, а за Дан републике 1982, председништво СФРЈ га је ослободило даљег издржавања казне. Око Нове године вратио се у “Бијело дугме” и остао до распада групе 1989. године.

- Ипе је најбоља прича “Бијелог дугмета”. Био је његов мотор и погонско гориво, без њега је Дугме незамисливо. Као младо биће ушао је у велику машинерију која га је самлела - рекао је раније за “Слободну далмацију” Роберт Бубало, један од аутора документарца, сниманог на локацијама у Сарајеву, Загребу, Београду, Варешу, Будимпешти, Бечу и Лондону.

 

 

Бубало се осврнуо и на Ипетово хапшење због поседовања хашиша.

- Питање је шта је заправо била истина. Кружила је прича како је Ипе купио пола килограма хашиша, али му је дилер подвалио још 2,5 килограма. Наводно није био свестан да је уместо пола килограма добио три, што је у коначници значило и тежу оптужницу против њега - рекао је тада Бубало.

Кад су се, с распадом Југославије, по разним адресама расули и чланови “Дугмета”, Ипе се оженио Драганом Тешић с којом је добио сина Филипа, те је покушавао да осигура егзистенцију породице. Отворио је кафић у Београду у којем је његова супруга требало да пева, али како због рата у њега нико није улазио, посао је пропао.

- Шест година сам била у Ипетовом животу, све до 12. јануара 1994. када је пронађен мртав баш тамо где смо се и упознали, у београдском хотелу “Метропол”. Тврдим да се Ипе није дрогирао, али и сумњам да је извршио самоубиство - изјавила је његова супруга Драгана Ивандић 1996. за “Сведок”.

 

 

Дана 12. јануара 1994. Ивандић је пао са шестог спрата зграде у Београду и погинуо. Верује се да је у питању самоубиство, иако Бебек тврди да не верује у то. Горан Бреговић мисли да је због месечарења Ипе испао кроз терасу хотелске собе.

Његова сестра Гордана Гоца Ивандић се такође бавила певањем. Била је чланица култне групе “Макадам”. Гордана последњих година живи у Сарајеву са ћерком и музичка је уредница на тамошњој телевизији.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Ненад Кнежевић Кнез - ретроспектива каријере

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".