Емил Затопек био је чехословачки атлетичар коме су наденули надимак „чешка локомотива” због успеха који је постигао у својој неприкосновеној атлетској каријери.

Затопек је освојио четири златне медаље на Олимпијским играма 1948. и 1952. У каријери је поставио 20 светских рекорда на дистанцама од 5000 до 30000 м.

Шеф му је наредио да се такмичи

У својој раној младости радио је у фабрици ципела "Бата" у оближњем граду Злину. Затопек је на своју прву трку отишао невољно, по шефовом наређењу, јер је фабрика ципела у којој је радио била један од спонзора трке на 1500 метара.

Без икаквог тренинга пре тога, трку је завршио други и после ње је почео озбиљно да се интресује и бави трчањем. На почетку његове каријере напредак је био спор и није дао наслутити велики Затопеков потенцијал. Пред крај рата, 1944. дошло је ипак до осетног резултатског побољшања. Поставио је нове националне рекорде Чешке на 2000 м, 3000 м и 5000 м.

Фото: Профимедиа

 

Након рата је дословно резултатски експлодирао. На свом првом великом међународном наступу, на атлетском првенству Европе, одржаном у Ослу 1946. заузима пето место на 5000 м.

На следећим Олимпијским играма у Хелсинкију 1952. Емил је поново уверљиво победио с новим олимпијским рекордом.

Осмодневна Затопекова „хелсиншка диктатура“, током које је постао једини дугопругаш који је на једним Олимпијским играма освојио три златне медаље (5000 м, 10.000 м и маратон) и притом поставио у све три дисциплине олимпијске рекорде, трчећи успут свој први маратон, сматра се једним од највећих спортских достигнућа уопште.

Завршио као чистач улица

Након тога посветио се војничком занимању, тако да је након неколико година догурао до чина пуковника. Међутим, пред крај 60-их година XX века почиње период животне агоније Емила Затопека.

Наиме, он отворено пружа потпору чешком политичару Александру Дубчеку, младом реформатору, идејном вођи „прашког пролећа“, покрета који се противио тадашњој совјетској политици источног поретка. Као и дванаест година раније у Будимпешти 1956. поново су руски тенкови у августу 1968. заузели улице Прага и угушили побуну. Затопек је искључен из комунистичке партије, отпуштен из војске и одузета му је титула заслужног мајстора спорта. Емил је у следећем периоду радио као сакупљач отпада и чистач улица не би ли задовољио своје егзистенционалне потребе.

Фото: Профимедиа

 

Распадом комунизма Затопек је у потпуности рехабилитован, добивши једну од кључних улога у спортском савезу Чешке. Лично му се у име народа извинио министар одбране, а небројено пута је добијао признања од председника Вацлава Хавела.

Сахрана је одржан 6. децембра 2000, у Прагу, на државном нивоу, уз све почасти.

 

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".