Председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Дритан Абазовић данас су током констултација оценили као корисну идеју да Темељни уговор са СПЦ још једном процени стручна јавност, наводи се у заједничком саопштењу.


У саопштењу се прецизира да се, пре наставка даље процедуре у вези са Темељним уговором, текст тог документа још једном представи представницима универзитета и цивилног друштва са компетенцијама за правна питања и обезбеди додатна провера усаглашености актуелне верзије Уговора са уставно-правним системом Црне Горе и тиме отклоне све недоумице које су актуелизоване овом темом.

Додаје се и да је заједнички оцењено да је у интересу Црне Горе и њене европске будућности да се сачува политичка стабилност и унапреди функционалност институција система, како би "држава кандидат за чланство у ЕУ, у најкраћем могућем року, испунила приоритетне обавезе из европске агенде".

Ђукановић и Абазовић истичу да је политички фокус потребно усмерити на дијалог свих парламентарних партија о обезбеђивању потребног консензуса за избор чланова Судског савета, судија Уставног суда и покретање процедура за избор Врховног државног тужилаштва.

- Тиме би се показао одговоран однос државе према подстицају институција ЕУ да се ефикасним испуњавањем преосталих привремених мерила за област владавине права створе услови за убрзање укупног преговарачког процеса. То би био и најбољи прилог стабилности и укупном просперитету црногорске државе и друштва - оцењено је на састанку.

Двојица саговорника су се сагласили да без обзира на политичке или друге разлике које постоје у црногорском друштву, "решење увек треба тражити у дијалогу унутар институција система".

Ђукановић и Абазовић су осудили било какав облик говора мржње или насиља, наглашавајући да је "међунационални и међуверски склад највећи друштвени капитал Црне Горе" и нешто по чему је та земља препозната широм региона и Европе.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".