Никада не остављајте дете без надзора у колима, чак ни на кратко. Ако из било ког разлога морате да напустите аутомобил, увек водите дете са собом. Остављање деце без надзора у аутомобилима може бити опасно по живот.

У неким аустралијским државама, нпр. противзаконито је оставити дете без надзора у аутомобилу. Можете бити оптужени за кривично дело, у зависности од околности.

Фото: Принтскрин

 

 

Постоји неколико околности када деца остану сама у аутомобилу. Понекад се то деси када родитељи или старатељи забораве да им је дете на задњем седишту. Ово се може догодити свакоме, посебно ако сте уморни, под стресом, расејани и слично. Најбољи начин да се смањи овај ризик је стварање рутине која неће остављати простора да дете заборавите на плажи. 

Има и ситуација када се деца током игре случајно закључају у аутомобилу. Прва ствар коју треба да уведете у вашу рутину јесте да Не дозволите свом детету да се игра вашим кључевима. Обавезно држите кључеве ван домашаја вашег детета. Држите кључеве са собом све време како бисте спречили да се закључају у аутомобилу. Новији аутомобили често имају функције самозакључавања, па се препоручује да спустите прозоре пре него што ставите децу у ауто да се играју док их ви надгледате. Обавезно и разговарајте са својим дететом о томе да се не игра дугмићима у ауту. Потребно је такође и да увек држите аутомобил закључан када нисте у ауту како ваше дете не би ушло само приликом игре. 

Фото: Принтскрин

 

 

Битно је напоменути да постоји и опасност од топлоте за децу остављену без надзора у аутомобилима. Топлота је главни ризик за децу. Деца могу доживети топлотни удар опасан по живот, брзу дехидрацију, гушење и смрт. То је зато што се аутомобили могу веома брзо загрејати. У ствари, по топлом дану, температура у паркираном аутомобилу може бити чак 40°Ц топлија него што је напољу. Када су аутомобили паркирани, потребно им је мање од 5 минута да се загреју на температуре које могу озбиљно да нашкоде деци. Аутомобили се могу загрејати до опасних или фаталних нивоа чак и у хладним или облачним данима или када су паркирани у сенци. Што су деца млађа, то су осетљивија на топлотни удар и брже ц́е дехидрирати.

Остављање детета у аутомобилу може бити опасно и из других разлога. На пример, ваше дете може се ослободити са свог седишта и изац́и на пут, искључити ручну кочницу аутомобила, може пронаћи храну у колима или играчку или други предмет и ставити уста што може проузроковати дављење, играти се са прозорима и тако ухвати удове или врат...

(Глосy)

БОНУУ ВИДЕО:

ОВА ДЕВОЈЧИЦА ЈЕ ДАНАС МИНИСТАРКА У ВЛАДИ СРБИЈЕ: Некада у белој кошуљи и панталонама на трегере

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".