Ђорђе Шагић регистрован је као први наш досељеник у САД. Он је Србин из мађарског Секешфехервара, а у Америци је постао Џорџ Фишер.

Ђорђе је рођен 1795. у мађарском граду Секешфехервару, а гимназију је похађао у Сремским Карловцима. По завршетку школе желео је да постане свештеник, међутим, пошто у то време у Србији увелико траје Устанак.

Ипак, тада 18-годишњак, Ђорђе се одлучује на пут преко Саве, како би се придружио устаницима. Али кад он 1813. стигне у Београд, Карађорђе је већ поражен, а устанак сломљен.

Шагић је тад отишао у Аустрију. Пуне две године је лутао по Европи.

Од једног Пољака, ког је упознао тумарајући по Европи, сазнао је за Нови свет, „далеку земљу слободе Америку, где људи могу да буду оно што пожеле“.

Ђорђе Шагић, познатији као Ђорђе Рибар, преко Филаделфије је отишао у тадашњи Мексико. Године 1825. помагао је у оснивању Јорске масонске ложе.

Држављанин Мексика постао је 1829. и тад је примио обавезу да годишње доведе 500 породица у Тексас на територије Хедена Еварда.

Фото: Википедија

 

Касније је постао цариник у Мексичком заливу, где је наследио веома непопуларног Џона Д. Бредберна. Захтевао је да се царина уплаћа код њега у Анахуаку, што је због удаљености многих тексаских насеља и градова изазвало конфронтацију са тексаским колонистима. Године 1832. био је принуђен да напусти царинску службу.

У истој години започео са издањем либералистичких новина Мерцурио дел Пуерто де Матаморос у Матаморосу. Ђорђе Рибар је са Хосеом Антониом Мексијом организовао покрет у Њу Орлеансу против централистичке владе и са циљем једне револте у источним крајевима Мексика.

Постао је комисијски агент Хјустона 1837. , а судија 1839. Године 1840. постао је члан градског одбора Хјустона. Године 1843. примљен је као мајор у милицији Тексаса. Путовао је у Панаму 1850. и 1851. у Калифорнију.

Касније је служио је у разним градским одборима Сан Франциска, кад је 1870. постао конзул САД у Грчкој. Женио четири пута. Умро је у Сан Франциску 11. јуна 1873. године.

(Еспресо)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".