Готово да не постоји особа која није чула, провеселила се, али и заплакала уз песме Томе Здравковића, а многе генерације су одрастале и стариле слушајући их.

Стално је био инспирисан да ствара. Био је први боем српске народне музике, српски краљ кафане, коју је доживљавао као једину кућу у којој је био опуштен. Рођен је 20. новембра 1938. године у Алексинцу, а напустио нас је 30. септембра 1991. године у Београду.

фото: Принтскрин/Јутјуб/Toma Zdravkovic

 

 

Томин живот је био буран, попут једне велике авантуре. Женио се четири пута, а занимљиво је што је овај мушкарац свакој жени са којом је био посветио песму. Тако је Тома певао о следећим дамама: “За Љиљану”, “Сећаш ли се Сања”, “Јелена”, “Данка”, “Еј, Бранка, Бранка”,”, “Дијана”, “Анђела”, “Ана”, “Александра”, “Фатима”, “Марта”, “Надо, Надо”, и друге… По томе је остао највише упамћен. Прави пример мушкарца са меким срцем.

Прошло је тридесет година откако нас је напустио. У знак сећања на њега подсећамо вас како су настале неке од најлепших песама Томе Здравковића.

За Славицу "Букет белих ружа"

- Волео је све жене о којима је певао - испричала је певачица Оливера Катарина, кума Томе Здраковића, о највећем југословенском боему.

Здравковићева засигурно најтужнија песма “Букет белих ружа” отпевана је за Славицу, девојку у коју је био смртно заљубљен, која га је на трагичан начин напустила. Прича са њом је почела док је певао у тузланском хотелу “Бристол” када је угледао витку плавушу Славицу и одмах се заљубио. У то време решио је да оде у Београд, где је уместо популарног колеге и пријатеља Драгана Токовића запевао у бару на Теразијама.

Тома је о Славици једном приликом рекао:

- Мојој првој проби присуствовали су фудбалери Драган Шекуларац и Зоран Миладиновић. Подсмевали су ми се. Утучен и искомплексиран, нисам приметио да Славица седи са Зораном. Схватио сам да нешто није у реду тек кад сам им пришао. Пред целим друштвом рекла је да мора да обиђе неке пријатељице. Шта сам могао него да се сложим. Вратио сам се у пусту собу хотела “Балкан”, а она се појавила тек после поноћи - испричао Здравковић.

- Био је савремени трубадур. Његова душа била је саткана од љубави. Носио је љубав и према грешнику и према страдалнику и према сваком бићу на овом свету. Тражио је оправдање, а не осуду. У очима му је била топлина. Кад гледа, као да натапа нежношћу и љубављу - рекла је Оливера Катарина.

Након што је успео да преболи Славицу, његово срце је освојила црна Олгица, коју је Тома убрзо запросио. Њихов брак, међутим, није дуго потрајао.

Мењао је кафане, али и градове, те се задесио и на Светом Стефану где је примио ужасну вест. Добио је телеграм у којем је писало да је Славица тешко болесна и да је на самрти. Како је већ имао заказане наступе, није могао да је види последњи пут. Потресен смрћу девојке коју је волео, написао је најдриљивију песму у каријери.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Много суза је пролио док је написао "Надо, Надо"

Јако је волео и супругу Наду коју је упознао на летовању 1972. у Будви. Одмах су се венчали, на Острву цвећа, уз песме Усније Реџепове и Анђелке Говедаревић.

- Ништа није измишљао, све што је опевао стварно му се и дешавало. Живот је писао песме, а Тома их је само записивао. Зато су и данас велики хитови. Нема човека који се у неком тренутку свог жвота не пронађе у Томиним песмама. Био је изузетно емотиван и тешко је подносио љубавне растанке. Сећам се, када се развео од треће жене, Наде, десет дана био је ван себе. Много је суза проливено док није настала песма “Надо, Надо”. Ето, такав је био мој Тома - испричао је његов брат.

Није ни овај брак дуго потрајао, а крах љубави навео је Здравковића на очај.

- После развода се разболео. Када су се растали, није излазио из куће 10 дана и стално је пио. После тога је отишао у Немачку и није долазио пет година. Нада је била изузетно лепа и једина Томина супруга којој је посветио песму - испричао је Томин рођени брат Новица Здравковић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Песма за чувену спикерку - "Данка"

Легендарне стихове песме “Данка, волим те” наменио је некадашњој водитељки ТВ дневника Данки Нововић.

- Била сам љута, нисам хтела да говорим са њим. Касније сам схватила да је мало жена којима је, с толико емоција, отпевана тако лепа песма. Вероватно је Тома, не вероватно него сигурно, мене волео. Био је можда мало заљубљен, а то је била његова инспирација. На једном дочеку Нове године, када је запевао ту песму, пришла сам му, изљубила га и загрлила. Био је срећан као дете - признала је Нововићева.

Стихови за чувену глумицу - "За Љиљану"

Приликом снимања серије “Докторка на селу” 1982. године, за коју је Тома радио музику, а у једној од епизода чак и глумио музичара, вансеријском певачу је за око запела чувена глумица Љиљана Благојевић па јој је отворено најавио да ће јој посветити једну песму и убрзо је испунио обећање – настао је хит “За Љиљану”.

Љиљана Благојевић је о овом чину изјавила:

- Тачно је, стихови те нумере посвећени су управо мени.Вероватно сам му била драга и симпатична, па сам га инспирисала да напише “За Љиљану”.

Мистериозна непрежаљена љубав

Поред ових жена, постојала је љубав која је умрла са Томом и којој је посветио све песме, а њено име није познато јавности.

- Љубав његовог живота, којој је посветио све своје песме, врло је одређена особа.Нећу да откријем њено име, да је не компромитујем. Њој је посветио цео свој живот. Док је причао о њој, често је плакао. Он прича, а сузе теку. И ниси могао да га не волиш у том тренутку. Али та забрањена љубав га је уништила - испричао је глумац Миша Јанкетић.

За Тому Здравковића се говори да био човек који би једнога дана био екстремно богат, а већ следећег није имао ни за храну. Верује се да када је умро, није имао пара ни за сахрану, јер је све потрошио на пороке.

Преминуо је у понедељак, 30. септембра 1991. године у Београду, у 53. години живота.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Краљица народне музике Лепа Лукић - ретроспектива каријере

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".