Кординаторка ковид амбуланте Сењак Тијана Благојевић рекла је за Танјуг да је јуче број прегледа код њих премашио 160, што је знатно већи број у односу на пре месец дана, када их је било између 30 и 40.

- И данас, нажалост, очекујемо ту бројку. Како нам тренд показује, у односу на прошлу недељу, из дана у дан се повећава број заражених, па очекујемо и ми већи број прегледа - рекла је др Благојевић.

Она је указала да се у ковид амбулантама појављују углавном они који су се вратили са годишњих одмора, као и да се велики број грађана јавља на преглед после летовања у Грчкој.

- Нешто је већи број људи који долазе, а који су раније имали ковид, нешто озбиљнију клиничку слику, или који нису вакцинисани. Има и вакцинисаних, али су блаже клиничке слике код оних који су примили три или четири дозе - рекла је Благојевић.

Каже и да је клиничка слика сада слична оној из јануара и фебруара, када се појавио омикром сој, па су главни симптоми повишена температура, главобоља, бољ и у грлу, кашаљ.

- У последње време нас брине нешто мањи број случајева, код којих је температура висока, прелази 39 степени и траје пар дана и уз аналгетике, лекове за снижавање температуре, чак и уз антибиотску терапију - указала је Благојевић.

Када је реч о терапији, навела је да се за ковид углавном користе антивирусни лекови, па у тој ковид амбуланти преписују фавипиравир, молнупиравир, пакловид, који су се показали добри у првих пет дана болести, а уколико се касније стање закомпликује, неком бактеријском инфекцијом, укључују се и антибиотици.

Иначе, због већег броја прегледа и заражених корона вирусом, од јуче је радно време ковид амбуланти поново од седам до 20 сати.

Такође, амбуланте у Београду, у улицама Цара Душана 178 у Земуну и у Кнез Даниловој 16 на Палилули, радиће 24 сата, сваког дана.

У Србији је јуче потврђен 3.291 нови случај корона вируса, од 11.895 тестираних.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".