1. Контакт очима 

Када људи међусобно комуницирају, успостављају контакт очима. Али када човек почне да изговара неистину, на сваки могући начин избегава да гледа у правцу саговорника. Међутим, особе које често лажу временом постижу праксу, али ни они неће издржати да причају нетачне информације и да вас непрестано гледају у очи. Труди се да се понаша опуштено, али ако скреће поглед, то је знак за узбуну.

Фото: Профимедиа

 

2. Покрет руке 

Када човек говори лаж, у њему почиње велико узбуђење. То узрокује да не зна како да постави руке, где да их спусти, не зна шта да ради са њима. Када их држи у пределу врата или усана, стручњаци за говор тела истичу да постоји ризик од неистине. А ако саговорник прекрсти руке на грудима, то може симболизовати да крије истину.

3. Глас 

Када комуницирате, важно је и да се фокусирати на глас саговорника. Ако је његов глас неуједначен и дрхтав, то показује да је особа изузетно узбуђена. Ово не мора да буде лаж, може бити скривање истине или страх. Али када се догоди да глас постаје другачији, нешто у комуникацији можда није тако како нам се представља.

Фото: Профимедиа

 

4. Појачано трептање 

Ово је један од доминантинијих сигнала да саговорник не говори истину. Тренутни тикови су могућа последица причања неистине, јер у оваквим ситуацијама ниво адреналина може порасти, што узрокује промене у понашању, мимици и покретима.

Уколико посумњате да вас неко лаже на основу говора тела, немојте одмах оптуживати, већ отворено разговарајте. На љубазан начин кажите да вам прича не изгледа убедљиво, објасните да желите да сви саговорници буду искрени, истакните да вам је важан контакт очи у очи. Након суочавања саговорника са истином, пратите његово понашање, ускоро ће вам ствари бити јасније да ли сте у заблуди или не.

5. Обратите пажњу на паузе

Један од најчешћих звучних знакова који открива да особа лаже су паузе, стога обратите пажњу на то. Ако особа узима дуге паузе или их има пуно док говори, вероватно вас лаже и купује себи време како би размислила шта да каже.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".