Да на појединим купалиштима на свету заиста прете напади опасних риба сведоче и нови снимци који су осванули на Инстаграму.

На једном од њих види се момак коме је ајкула загризла руку и не пушта га. У питању је ајкула која се зове "nurse" (болничарка), спада у месождере и углавном се налази у западном Атлантику и јужном Пацифику. Њихова вилица је веома јака и у њој се налази хиљаде ситних, рецкавих зуба којима ће ујести веома агресивно поготово ако их неко нагази или дира, посебно рониоци који мисле да су питоме. Углавном су безопасне за људе, мада то се доводи у питање када се погледа приложени видео.

Једна девојка такође није имала среће на одмору па јој се риба закачила за задњицу, а по снимку се дало видети да уопште није безазлено.

У питању је риба ремора односно прилепуша коју често повезују са ајкулама због угриза, али она не спада у породицу морских паса, односно ајкула.

Прилепуше су становници тропских отворених океана, али се повремено налазе у умереним или приобалним водама ако су се везали за велике рибе које су залутале у ова подручја. У средњем Атлантском океану, мрест се обично одвија у јуну и јулу; у Средоземном мору јавља се у августу и септембру.

Као што им име само каже, оне се прилепе на домаћина горњим делом главе и тако преживљавају, а јадна девојка ће ову рибу памтити веома дуго.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".