Западне санкције и излазак западних компанија након инвазије на Украјину значе да је Русија доживела колапс у увозу и да се суочава са несташицом кључне робе.

Руски савез индустријалаца и предузетника (РСПП) поставио је Тихонову за копредседавајућег свог новооснованог Координационог савета за супституцију увоза, пренео је РБЦ, позивајући се на документе који потврђују именовање.

Портпарол РСПП-а, најмоћније руске пословне лобистичке групе, потврдио је именовање Тихонове за РБЦ.

Нови савет, којим председава шеф РСПП Александар Шокин, наводно има задатак да изради нацрте законских предлога, креира дигиталне услуге и истакне најбоље праксе у покушајима Русије да смањи своју зависност од робе произведене у иностранству.

Руски увоз је пао на најнижи ниво у две деценије у месецима након инвазије на Украјину и од тада је показао мало знакова опоравка.

Фото: Профимедиа

 

Централна банка је прошле године саопштила да се скоро две трећине руских предузећа ослања на увоз. Од почетка напада на Украјину у фебруару, редовно се јављају извештаји о несташици снабдевања.

Путин, који никада није потврдио или демантовао да је отац Тихонове, позвао је званичнике да појачају супституцију увоза раније ове године. Али он је такође рекао да замена увоза није „лек за све“.

САД и њихови савезници санкционисали су Тихонову и њену сестру Марију Воронцову у априлу као део одговора на руску инвазију на Украјину.

Иако се о њеном животу мало зна, недавно су се у медијима појавиле информације да Катерина има дечка који има исто презиме као украјински председник Володимир Зеленски.

Фото: Профимедиа

 

Санкције које су уведене против 35-годишњакиње, због специјалне војне операције коју је њен отац покренуо у Украјини, зауставиле су њене редовне летове из Москве за Минхен где би живела са новим мушкарцем, а током којих би била у пратњи чувара руске тајне службе.

Њен нови партнер, са којим има двогодишњу ћерку, јесте Игор Зеленски (52), водећи професионални балетски играч који је донедавно био на челу Државног балета Баварске.

Претходно је Катерина била удата за најмлађег руског милијардера Кирила Шамалова (40).

Растали су се око 2017. године када је започела везу са балетском звездом који је такође био у браку и има две ћерке и сина са кореографкињом Јаном Серебрјаковом.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".