Било да сањате да губите један зуб, све или да вам се зуби ломе или труну, снови о испадању зуба су за свакога права ноћна мора.

Истраживања показују да је свако од нас бар једном сањао о губитку зуба, а психолози сматрају да постоји бар пет начина да протумачимо шта значи сан о губитку зуба и шта би то могло да значи за наш стварни живот.

Пет начина да протумачите снове о испадању зуба

Снови о испадању зуба су толико чести да чак постоји и име за њих, а стоматолози тврде да од својих пацијената често чују питања везана за овакве снове. Али зашто уопште сањамо о тако чудним стварима попут испадања зуба?, преноси РТС.

Фото: Профимедиа

 

 

Стоматолошкиња Катрин Џао сматра да су снови начин на који наш мозак обрађује проблеме или анксиозност коју доживљавамо током дана, као и да ови снови вероватно немају никакве везе са зубима.

Ево неколико примера шта би ваш сан о губитку зуба могао да значи:

1. Базични осећај несигурности

Ако у сну осећате стид или анксиозности након што вам зуби испадну, то може да значи да се борите са осећајем несигурности, можда баш због проблема са ружним зубима.

„Понекад не дозвољавамо себи да осетимо своју несигурност или анксиозност јер се од нас захтева да будемо 'јаки'. Наша подсвест ће наћи начина да ова осећања извуче на површину кроз метафору као што је сан о испадању зуба“, објашњава психотерапеуткиња Валентина Драгомир.

2. Налазимо се на некој животној прекретници

Ако у вашем сну зуби испадају на лагани додир, то би могло да представља врло подстицајну поруку:

„Губитак зуба у сну могао би да буде знак да улазите у нову фазу живота и остављате старог себе“, каже Драгомир.

Фото: Профимедиа

 

 

Ово тумачење потиче од Карла Густава Јунга који је сматрао да губитак зуба метафорички представља препород који нам се дешава у реалном животу.

Према Јунгу, губитак зуба би био болно искуство у стварном животу, за разлику од метаморфозе коју можете доживети када затворите једно поглавље свог живота и отворите ново.

3. Осећај инфериорности или немоћи

Недостатак зуба у стварном животу често је повезан са нижим квалитетом живота, као и ниским самопоштовањем и лошим емоционалним благостањем.

Према томе, снови о губитку зуба могу указивати на то да се осећате инфериорно у вези са одређеним аспектом свог живота, на пример, ако нисте спремни за наступ, презентацију или тест који се приближава, каже Џао.

Друго могуће објашњење би могло бити да се осећате немоћно.

„Испадање зуба у сну може бити метафора да се осећате немоћно или ван контроле у некој ситуацији јер је губитак зуба природан процес који се не може зауставити или контролисати“, напомиње терапеуткиња.

4. Осећај неприлагођености

Да ли вам се зуби у сну скупљају, гурају и гурају, боле, све док на крају не испадну? У том случају, вероватно се и у животу осећате подједнако непријатно или неприлагођено.

„Овакви снови могу да значе да се осећате отуђено од сопственог тела, породице или окружења. То се дешава када пролазимо кроз велике промене, попут селидбе или одласка у иностранство“, каже Драгомир.

Фото: Профимедиа

 

 

Додуше, ако имате између 17 и 25 година, можда имате овакве снове због комбинације животних промена и болова у вилици од импактираних умњака.

5. Лични раст

Да ли ваш сан укључује нешто ненормално, попут кривог или поквареног зуба који морате да извадите?

„Овај сан може бити знак да растете као особа или се плашите раста или промена. Ово може бити ваша подсвест која вам указује да ли сте или нисте спремни да се препустите и прихватите нову фазу свог живота“, напомиње Драгомир.

Начин на који реагујете на губитак зуба у сну може да указује и на то како се носите са овим личним растом.

Иако нико није одушевљен губитком зуба у сну, можда се у ствари преиспитујете да ли сте се одговорно понели у некој ситуацији и размишљате о својим следећим корацима, или мислите да сте на изазов одговорили страхом и стидом.

ШТА КАЖУ БАБЕ

Сањати да вам испадају зуби

Ако вам се у сну изненада деси да вам зуби испадну или пукну, то је знак да доживљавате тренутак емоционалне крхкости. Ово је један од најчешц́их снова повезаних са зубима. Неки људи ц́е га често повезати са нечим негативним. Међутим, овај сам може да носи и нешто позитивно.

Уопштено говорећи, зуби који испадају су симбол промене. У неким случајевима могу такође нагласити ваша потиснута сек*уална осец́ања.

Можда пролазите кроз прелазни период када сањате овакву врсту снова. Такође, нец́е бити немогуц́е сусрести се са тим сном ако осец́ате тескобу или збуњеност у свом животу. Људи који нису сигурни у свој живот често могу о овоме сањати. Вероватно су забринути због свог јавног имиџа. Изузетно обрац́ају пажњу на имиџ који желе да представе јавности. За њих је важно да их јавност гледа позитивно.

Сањати да губите зубе и враћате их назад

Покушај враћања испалих зуба могао би одражавати тенденцију бежања од сопствених проблема или покушај решавања великих проблема малим „фластерима“, што је унапред осуђено на неуспех.

У одређеном смислу, то је и предзнак страшних ствари које долазе и упозорење да би ваше понашање могло ствари додатно погоршати.

Уместо да покушавате да поправите бушне цеви „селотејпом“, уложите време, новац и енергију у суочавање са извором проблема.

Сањати да се зуби кваре

Зуби који се кваре могу указивати на то да ц́ете морати да промените стару навику. Ова навика се обично може повезати са начином комуникације са другима.

Сањати да вам расте нов зуб

У случају да сањате о расту новог зуба након што је покварени зуб испао, то може указивати на нове могуц́ности у животу. То такође може значити да сте успешно превазишли изазове и да сте сада спремни да своју каријеру подигнете на виши ниво. За одрасле који ово сањају, ово може бити позитивна ствар. То може значити да ц́ете ускоро убрати плодове за нешто што сте радили у прошлости.

Сањати да сте испљунули зуб

У случају да се у сну сусретнете са овим сценаријем, ово је знак да требате пустити нешто или некога из свог живота. Они вероватно утичу на квалитет вашег живота, а ако их се решите, драматично ц́е вам се побољшати живот.

Снови о поквареним и трулим зубима обично могу бити застрашујуц́и. Међутим, ови снови могу пружити поруку која ц́е довести до учења. Ова врста снова може значити да не обрац́ате превише пажње на ствари које би требало поправити.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".