Након изгубљених избора 24. септембра 2000. године, широм Србије су почели масовни штрајкови, што је била увертира за масовни протест 5. октобра који је организовала Демократска опозиција Србије (ДОС).

Фото: Н. Параушић

 

ДОС је била групација 18 политичких странака, чинили су је лидери, доносила је кључне одлуке, о томе како се супротставити власти Слободана Милошевића, а затим и о потезима нових власти.

Фото: Н. Параушић

 

Војислав Коштуница, председник СРЈ после петооктобарских промена је био заједнички кандидат ДОС-а и широко је сматран за фактор јединства, нешто између две струје, умерена и најбоља противтежа Слободану Милошевићу.

Политички актери петооктобарских промена су на данашњи дан или неактивни, а неки нису међу живима. Један део актера који је активан се налази на различитим крајевима политичког спектра.

Кључне личности 5. октобра нису више у политичком животу Србије.

Фото: Н. Фифић

 

Зоран Ђинђић, лидер Демократске странке и премијер Србије после избора 2001. године је убијен у атентату испред зграде владе Србије 12. марта 2003. године.

Фото: Новости

 

Војислав Коштуница, председник СР Југославије и касније премијер Србије, повукао се из јавног живота после политичког суноврата његове партије - Демократске странке Србије.