Поменути немили догађаји одиграли су се у египатском летовалишту Хургада, а научници од тада покушавају да установе разлог због кога су ајкуле у тако кратком временском периоду напале двоје људи.

Наиме, након истраживања, дошли су до закључка да су ајкуле вероватно биле агресивне зато што су штитиле своја јаја.

Фото: Профимедиа

 

 

Подсетимо, две жене су почетком јула страдале од напада ајкуле у мору, и то на удаљености од свега 600 метара једна од друге, након чега је локална полиција затворила плаже.

Једна од жртава била је држављанка Румуније, а њено тело је у стравичном стању пронађено 3. јула, два дана након што је пријављен њен нестанак.

Друга жртва, држављанка Аустрије, изуједана је док је ронила, а 68-годишњу жену су уочили туристи док је сва крвава покушавала да се домогне обале. Касније је преминула у болници.

Египатски медији пишу да локални комитет за заштиту животне средине верује да није случајно што су се напади догодили током сезоне парења ајкула.

Сезона парења ајкула траје од средине априла до краја јула и може проузроковати да се оне тада понашају насилније према онима који се налазе близу њих.

Такође, већина научника је уверена да је напад починила иста ајкула.

Сем Пуркис, председник Одељења геонауке о мору на Универзитету у Мајамију, каже да је могуће да је иста ајкула умешана.

- Вецћина ајкула су пелагичне, на отвореном мору су и људи се иначе никада не би сусретали са њима, али Црвено море је другачије, рекао је Пуркис за Сун онлине.

Он је истакао да је 2020. био на Црвеном мору како би означио ајкуле.

- Провели смо седам недеља у потрази, и за то време смо пронашли само четири. Људи су лоши за ајкуле, оне желе дебела створења попут фока и туњевина. Човек је као кошчато пилец́е крилце без соса у поређењу са фокама, рекао је он.

БОНУС ВИДЕО.

ЗЕМУНЦИ ПОЖУРИЛИ ДА СЕ БРЧКАЈУ НА ЛИДУ: Почела сезона на популарној плажи

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".