Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је инспекцију руских трупа укључених у војну операцију у суседној Украјини, саопштило је руско министарство у суботу.

Шојгу се састао са командантима трупа „Југ“ и „Центар“, генералом армије Сергејем Суровикином и генерал-пуковником Александром Лапином, као и са другим вишим командантима.

- Шеф руског министарства одбране дао је неопходна упутства да се појачају дејства група у свим оперативним областима како би се искључила могућност кијевског режима да изврши масовне ракетне и артиљеријске ударе на цивилну инфраструктуру и становнике насеља широм Донбаса и другим регионима - , наводи се у саопштењу војске.

Министар је такође доделио медаље Златне звезде Лапину и генерал-мајору Еседули Абачеву за „храброст и херојство“ током сукоба који је у току. Указ о уручењу највиших државних признања официрима раније је потписао руски председник Владимир Путин, навела је руска војска.

Русија је послала трупе у Украјину 24. фебруара, наводећи као разлог неуспех Кијева да примени споразуме из Минска, чији је циљ да се регионима Доњецка и Луганска да посебан статус у оквиру украјинске државе. Протоколи, уз посредовање Немачке и Француске, први пут су потписани 2014. Бивши украјински председник Петро Порошенко је од тада признао да је главни циљ Кијева био да искористи примирје да купи време и „створи моћне оружане снаге“ преносе руски медији.

У фебруару 2022. Кремљ је признао републике Донбаса као независне државе и захтевао да се Украјина званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити ниједном западном војном блоку. Кијев инсистира да је руска офанзива била потпуно ничим изазвана преноси рт.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".