Операција је могла да се уклопи у најаве украјинских званичника да ће кренути у операцију којом би вратили под управу град Херсон и припадајућу област. Ројтерс је касније јавио да су украјинске снаге известиле о уништењу складишта муниције те да су у нападу на Нову Каховку у области Херсон погинуле 52 особе. Власти града које је поставила Русија рекле су да је најмање седморо људи погинуло, а око 70 их је озлеђено, известила је руска новинска агенција ТАСС. Званичник локалне управе коју подржава Русија изјавио је да је Украјина употребила пројектиле ХИМАРС и да су уништили складишта која садрже салитру, хемијски спој који може да се користити за производњу ђубрива или барута, пише Јутарњи.хр.

Руска агресија на Украјину, кад је реч о наоружању, војној опреми и техници, асиметричан је сукоб, што се у потпуности видело након што је Москва променила тактику и фокусирала нападе ослабљених пешадијских трупа на исток. Предност у артиљерији - према информацијама западних обавештајних извора, дневно на украјинске циљеве пада и до 20.000 граната - показала се пресудном. Кијев је почео од Запада да тражи оружје којим би могао барем донекле да парира руској ватреној моћи. Почеле су да стижу хаубице, да би крајем јуна стигли и амерички ракетни системи високе покретљивости М142 (ХИМАРС). Посаде су, колико се да закључити, обучене на Западу и убрзо су почели удари у дубину руских положаја, а главни су циљеви били складишта муниције и заповедни центри и 70 километара удаљени од прве линије.

Фото:Профимедиа

 

ХИМАРС је дизајниран и намењен примарно за противартиљеријску борбу, иако се може користити и као противпешадијско и противоклопно оружје зависно од муниције. Најпре дизајниран како би испаљивао ракете са касетним бомбама које би у потпуности засуле циљано подручје фрагментацијском муницијом - уништавајући пешадију, артиљеријске положаје и лака оклопна возила - од 2006. систем је унапређен како би испаљивао и прецизне ракете са једном бојевом главом, протумачио је Иван Фишер за Јутарњи.хр.

Украјински генерал Олексиј Громов у четвртак је, преноси Ројтерс, рекао да користе ХИМАРС и "паметне" гранате калибра 155 милиметара којима, осим складишта, гађају железничка чворишта и остале линије снабдевања важне за брзу и константно допремање граната и остале опреме руским трупама које имају проблема са попуњавањем редова. "Паметне" гранате су уништиле, према наводима украјинских извора, 30 оклопних објеката.

Фото:Профимедиа

 

Генерал Громов изјавио је да Руси сада морају да траже нове моделе снабдевања првих линија на ратишту горивом и муницијом. Потврдио је да су у четвртак напали две војне контролне тачке и тачку искрцавања у граду на територију под руском окупацијом у јужној Украјини, што је најновији у низу напада за које Кијев тврди да су их извели у протекле две недеље у дубини територија под руском контролом.

- Управо сада непријатељ тражи локације за смештај складишта муниције за потребе бригаде не ближе од 100 километара од прве црте, а за складишта за потребе корпуса не ближе од 150 километара - рекао је генерал Громов. То представља додатне проблеме руским снагама којима је непрекинута достава граната на истоку земље пресудна како би наставили с тактиком неселективног масивног бомбардирања.

Фото: Профимедиа

 

 

Пре неколико недеља руска морнарица морала је да се повуче 100 километара од украјинске обале јер су снаге обране добиле ракетне системе, између осталих и Харпун, за које агресори немају задовољавајућа средства заштите. Као ни за ХИМАРС који потенцијално избегава, колико је познато, руски противракетни систем С-400.

Руско Министарство спољних послова напало је у четвртак САД и Уједињено Краљевство јер увежбавају украјинске војнике, називајући то делом "хибридног рата" НАТО-а против Русије. Портпаролка Кремља Марија Захарова рекла је на конференцији за новинаре да је Вашингтон послао у Украјину инструкторе који обучавају украјинске војнике за кориштење ХИМАРС-а. Додала је да украјинске снаге већ користе ракете које имају већи домет и прецизније су од друге артиљерије.

Фото: Профимедиа/Спутњик/Гугл мапе принтскрин/Википедија

 

 

САД су потврдиле да ће до средине јула осам система ХИМАРС бити оперативно у Украјини.

Кремљ се и даље нада да би, након што је освојио област Луганск, могао садашњом тактиком да освоји и Доњецк након чега би се могла прогласити победа.

Пресудно је питање може ли Украјина, која такође осећа мањак војника, уз помоћ ХИМАРС-а и прецизних хаубица да покрене офанзиву на југу. Успешност те операције довела би до круцијалне промене на ратишту јер би руска војска морала део снага са истока да пресели на југ.

(Јутарњи.хр)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: БИВШИ САРАДНИЦИ СЛУЖБЕ: Слике Кадирове јединице из борби

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".