Вук Жугић, дугогодишњи директор Kултурног програма “Сава центра”, гостујући у једној испричао је како је настала песма “Не ломите ми багрење”.

Фото: Дарко Дозет

 

- Ђорђе Балашевић је по обичају био у “Сава центру”, договорали смо те традиционалне новогодишње концерте. Шта је овде битно. Сектор за културу се налази над великом двораном, повезан је кабинет из којег смо ми пратили концерте, и он је дошао да потпише уговор за новогодишње концерте. И тада је била главна вест да долази воз наших грађана са Kосова који желе да их неко прими из руководства наше земље због свега оног што се њима и у њиховим животима дешавало. И, негде, док смо ми причали уз договоре око новогодишњих концерата, у том руководству пао је договор где могу да их приме због броја људи, да то буде у великој дворани “Сава центра”. Ми то нисмо ни знали, док неко није ушао. И неко каже, пуни се сала људима који су дошли са Kосова, заиста, најширег дијапазона старости. И Ђоле је рекао: “Хајде да видимо, да то посматрамо”, пошто зна да постоји та кабина.

Фото: Н. Фифић

 

За столом били тададашњег руководства државе, а у пуној сали грађни наши Срби са Kосова. И они су излазили један по један и причали стварно страшне животне приче. Заиста је то било дирљиво. Један велики човек, Балашевић Ђорђе је то слушао четири сата. Ми смо се поздравили, уговор је био потписан, и он се јавио после неколико дана и рекао ми:

“Написао сам једну посебну песму”.

Та песма је била “Не ломите ми багрење”. Дуго су је повезивали само са Kосовом и страдањем Срба на Kосову, али она је као и све једног филозофског, метафоричног значења. Не ломите ми живот, било где и било коме. Не ломите оно најлепше што осећам према својим љубавима, према свом багрењу, према свему што су наши животи ….” рекао је Вук Жугић.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Ђорђе Балашевић - ретроспектива каријере

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".